hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erdőjáró gasztrobűnözők
Befellegzett az illegális szarvasgombászoknak

2016. 09. 04.
Elszaporodtak a gombatolvajok, a gasztrobűnözés eme, igen komoly képviselői. Ez nem vicc, ugyanis az utóbbi években már nem teheti be a lábát a gombász egy-egy erdőbe, mezőre, rétre, hogy ne vetülne rá a gyanú sötét árnyéka: szarvasgombatolvaj. A rendőrségi felderítésekről, elfogásokról szóló hírek sokasága szinte erdei maffiákat sejtet a háttérben, akik sorozatos bűncselekményeikkel szisztematikusan fosztják ki erdeinket.

Amiből kevés van, az kuriózum, tehát csillagászati áron is eladható. Ez az íratlan üzleti törvény érvényes a gasztronómiában rendkívül kedvelt és felkapott szarvasgombára is. Nem véletlen, hogy azokat a hazai erdőket, amelyek természetes élőhelyei ezeknek a gom­báknak, már csaknem teljesen kifosztották – mondja lapunknak Kovács Péter gombaszakértő és környezetvédelmi aktivista, amikor a szarvasgombáról kezdünk el diskurálni. Az egykori erdőmérnök nyugdíjas éveiben vált természetvédő önkéntessé és gombaszakértővé, bár a hozzáértést már az anyatejjel szívta magába, hiszen Aggtelek környékén nőtt fel, ahol a gomba olyan alapétel, mint a kenyér. „A szarvas­gomba akkor is kuriózum volt, de talán nem mondok újat, a történelemben mindig is annak számított. A különleges gasztronómiai csemege a föld alatt él, ezért a középkorban az ördöghöz tartozónak hitték. A hiedelem szerint a szarvasbikák bőgés előtt a szarvasgombától kapnak erőre, és az emberek között is ajzószernek és egyben rendkívül ízletes ételízesítőnek számít” – magyarázza a szakértő.

A szarvasgomba itthon vadon terem, Magyarországon egyelőre még kevés termő ültetvény van. Ugyanakkor a belföldön piacra kerülő szarvasgomba 80 százaléka már termesztésből származik, de itt az import a domináns. A szakértő szerint évi 20 tonna lehet a Magyarországon gyűjtött szarvasgomba összes mennyisége, de ebben nincs benne az illegálisan szedett gombáé, azt saccolni se merné. Azt mondja, a természetes élőhelyeket az utóbbi években szabályosan kifosztják azok az emberek, akik csak a hasznot keresik, és nem törődnek a gomba élettanával és szaporodásának különleges igényeivel. Ásóval, kapával, lapáttal jelennek meg egy-egy termőterületen, és teljes tarolást végeznek, kiirtva még a gomba írmagját is. Az illegális gombaszedők biztosra mennek: a kereskedőktől kapják fülest, akik számára ez jó üzlet, mert áron alul veszik meg a szarvasgombát, kilójáért 10-13 ezer forintot fizetve, ami a piaci ár töredéke – ám a gyűjtőknek óriási bevétel.

Kovács Péter szerint fontos tudni, hogy 2013. január 1-jétől a szarvasgomba csak engedéllyel szedhető. A törvény szavait idézi: föld alatti gombát csak az a személy gyűjthet, aki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szervezésében tartott gombaszedőképzést elvégezte. A gyűjtés során tilos az erdőben ásni, kapálni; a talált gomba legfeljebb 5 centiméter széles eszközzel szedhető fel. Az erdőhatóság feladata szigorúan felügyelni a szarvasgombagyűjtést. Az érdeklődők a területi erdészeti központoknál kaphatnak felvilágosítást arról, hol van szabad terület a gyűjtéshez. A jelentkezőknek és a kutyáiknak is sikeres vizsgát kell tenniük.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!