hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fokozódó helyzet
Készültség a magyar–szerb határon

2016. 07. 07.
Július 5-én nulla órától új határőrizeti rendszert vezettek be a magyar hatóságok a horvát–magyar és a szerb–magyar határon, amelynek célja, hogy ne tartózkodjanak jogellenesen migránsok az ország területén – jelentette be Szegeden Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Ezzel egyidejűleg jelentős rendőri és katonai erőket csoportosítottak a déli határövezetbe, amelyek létszáma most már megközelíti a tízezer főt. A Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában tartott sajtótájékoztatón jelen volt Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Benkő Tibor vezérkari főnök is.

Amint azt a főtanácsadó elmondta, a rendőrség és a honvédség komoly erőkkel készült az új határőrizeti rendszer bevezetésére, amely garantálja a magyar emberek biztonságát és a külső határok védelmét. Bakondi György kiemelte, hogy a szerb és a horvát határon bevezetett új határőrizeti rendszer célja, hogy ne tartózkodjanak jogellenesen migránsok az ország területén, ugyanakkor az, aki akarja, a tranzitzónákban benyújthassa menedékkérelmét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azokat a migránsokat, akiket a határtól számított nyolc kilométeres zónán belül elfognak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Az elfogottak ellen a korábbi szabályozásnak megfelelően szabálysértési, illetve bűnvádi eljárást kezdeményeznek a hatóságok, attól függően, hogy bizonyíthatóan elkövették-e a műszaki zár rongálását, átvágását. Hozzátette, az intézkedés bevezetése nemcsak hazánk belső rendjének és közbiztonságának megőrzése miatt volt fontos, hanem a schengeni határok védelme és a szomszédos országok belső rendjének védelme is ezt kívánta.

Az intézkedés jelentős terheket ró a határvédelemben szolgálatot teljesítő katonaságra is, ezért ennek létszámát 50 százalékkal, technikai eszközállományát pedig 30 százalékkal növelték meg – erről már Benkő Tibor vezérezredes, a honvédség vezérkari főnöke beszélt. Mint mondta, a honvédség épp egy éve, 2015. július 8. óta vesz részt a határvédelemben, feladata kezdetben az ideiglenes határzár kiépítése volt, annak elkészülte után pedig a konkrét határvédelmi feladatokban vesznek részt az idevezényelt katonák, élőerős védelemmel, haditechnikával, szárazföldi és légvédelmi eszközökkel, lokátorokkal.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány a migrációs nyomás elmúlt hónapokban tapasztalható ismételt élénkülésével magyarázta az intézkedés bevezetésének szükségességét. Mint mondta, amíg 2016 januárjában átlagosan naponta 16 illegális bevándorlót fogtak el a magyar–szerb határon, addig februárban 79, júniusban pedig már több mint 120 főt, akik közül egyre többen érkeznek Bulgária felől Szerbiába, onnan pedig hazánkba. 2016. január 1-je és július 4-e között összesen 17 553 határsértő elfogására került sor, ebből 2106 eset az utóbbi négy napban történt. Az új határőrizeti rendszer első napján, július 5-én déli 12 óráig 826 fő próbált belépni hazánk területére, 675 esetben ezt a járőröző rendőrök és katonák megakadályozták, 151 határsértőt pedig az új jogszabály alapján elfogtak és visszakísértek a kerítés túloldalára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!