Kereső toggle

Vészjelentés Venezuelából

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy kiló csirke 24 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül, az alapélelmiszerekből súlyos hiány van, évente pedig csaknem 30 ezer embert gyilkolnak meg az országban – mindez a világ legnagyobb olajlelőhelyének számító Venezuelában. Az ultrabalos gazdaságpolitikát erőltető elnök, Nicolás Maduro eközben betiltotta a sorban állást, az energiatakarékosság jegyében arra kérte a hölgyeket, hogy ne szárítsanak hajat, valamint létrehozta a szociális boldogság minisztériumát. Az abszurd hétköznapokról egy kint élő magyar fiatalember számolt be a Heteknek.

A 37 éves Zsolt több mint tíz éve él Venezuelában, ahová annak idején egy hölgy miatt érkezett. Mára teljesen beilleszkedett a dél-amerikai országban: egy baromfifeldolgozó cégnél dolgozik a szállítási osztályon, valamint ellátja a termelési felügyelői feladatokat is. Feleségével, Mariával, valamint nyolcéves kislányukkal és hároméves kisfiukkal a fővárostól, Caracastól 20 kilométerre fekvő Los Teques nevű településen élnek.

Samponért lisztet

A venezuelai mindennapokról megjelenő sokkoló hírek azért is különösek, mert a dél-amerikai ország a világ egyik legnagyobb olajlelőhelye. Az 1998-ban hatalomra jutott Chavez elnök az akkoriban rekordmagasságban lévő olajárnak köszönhetően finanszírozni tudta az ultrabalos gazdasági reformokat, ám a népszerűségét növelő és a hatalmát bebetonozó jóléti intézkedések mellett a modernizációra, fejlesztésekre nem jutott pénz, sőt, az ország jelentősen eladósodott (jellemző módon még a bevételeket generáló olajtársaságok is súlyosan leamortizálódtak). Az olajár visszaesése így komoly válságot okozott a csaknem 30 milliós országban. A 2013-ban elhunyt Chavez maga jelölte ki utódját, a korábbi buszsofőr Nicolás Madurót, aki azonban nehezen birkózik a kihívásokkal.

„Chavez idejében sem volt jó a helyzet, de most nagyon sok alapvető dolog hiányzik az üzletekből, például alig kapni cukrot, lisztet, étolajat, WC-papírt és hasonlókat. Bár nyilván nem ez a legfontosabb üzem egy országban, de mégis jelzésértékű, hogy a napokban a Coca-Cola jelentette be, hogy amíg nem jön egyensúlyba a cukorgyártás vagy az import, addig szünetelteti a termelést” – ad betekintést az ottani helyzetbe Zsolt. (Az amerikai cég döntése nem veszély nélküli: korábban egy Pepsi-gyár dolgozóit vették őrizetbe azzal, hogy szabotálták az ország kólaellátását.)

A jelenlegi venezuelai minimálbér 15 000 bolivár, és emellett minden munkáltatónak kötelessége fizetni 18 000 bolivár étkezési utalványt. Ehhez képest egy kiló marhahús 4800, egy kiló baromfi 2400, egy bagett kenyér pedig 400 bolivár, de elég drága a rizs (1500) és a cukor is (1500-2000), ha egyáltalán lehet találni. Érdekes – meséli Zsolt –, hogy Venezuela ugyan kávétermelő ország, ám ez is hiánycikk, a 250 grammos kiszerelésért akár 800-900 bolivárt is elkérnek.

Jelenleg egyébként – a hivatalos árfolyam szerint – 30 bolivár 1 amerikai dollárnak felel meg. Ezen az alapon tehát egy kiló csirkehús 80 dollár, vagyis több mint 20 ezer forint. „Más kérdés, hogy legálisan dollárt nem lehet kapni, a bankokban sincs semmi valuta. Feketén viszont 1000 bolivárért adnak 1 dollárt” – teszi hozzá a magyar fiatalember.

A felsorolt árak ráadásul múlt hetiek, amit azért fontos megjegyezni, mert a hiperinfláció miatt – ami idén 720 százalékos lehet – akár hetente emelkednek az árak. Emiatt az importőrök – vagy akár a kormány is – gyakran visszatartják az árukat, hogy drágábban tudjanak túladni rajtuk.

A gyógyszerek terén is súlyos a helyzet: antibiotikumokat például nemigen kapni sehol. Az üzleteknél ráadásul sokszor két-három, néha hat-nyolc órát is sorba kell állni, az emberek a kezükre írják a sorszámukat. Sokan már nem adnak-vesznek, hanem cserélgetnek: például dezodort és sampont mondjuk lisztre és cukorra.

Egy dologra azonban nem lehet panasz Venezuelában: az üzemanyag-árakra. A 95-ös benzin literje 6 bolivár, a gázolaj pedig mindössze 50 bolivárcent. Eközben egy 20 literes flakon ásványvíz 500 bolivárba, a háromdecis pedig 50 bolivárba kerül.

Bár nagyon sokan egyre mélyebbre süllyednek a szegénységbe, Zsolték még tartják magukat, annak ellenére is, hogy tanársegéd felesége most munkanélküli. „Az én havi alapbérem 80 ezer bolivár, plusz juttatások, és emellett hazavihetek heti három feldolgozott baromfit” – jegyezte meg interjúalanyunk, aki ilyen fizetés mellett azt is megteheti, hogy gyermekeiket magánóvodába, illetve -iskolába járassa.

Emberrabló rendőrök

Súlyos állapotban van a közbiztonság is. „Mindennaposak lettek a gyilkosságok, emberrablások, amelyeket sokszor rendőrök szerveznek, akik a védelmi pénzek szedésében és a bandaháborúkban is gyakran játszanak főszerepet. Például a szomszédunk lányának a barátja nyomozó, és van neki egy Hummerje, két 2015-ös Ford Runnerje és egy dzsipje, ami szintén tavalyi modell. És a srác még csak harmincéves. Itt mindenki azt mondja, hogy valószínűleg védelmi pénzeket szed, de lehet, hogy emberrablásokhoz is köze van” – illusztrálta az ottani viszonyokat Zsolt.

Amennyire lehet, próbálnak ügyelni a saját biztonságukra: este 7 után és reggel 6 előtt nem mennek az utcára. „Az egyik fiatal caracasi bandavezér még a katonáknak és a rendőröknek is megtiltotta, hogy este 6 és reggel 6 között a területükön járőrözzenek. Ha megteszik, azonnal végeznek velük. De máshol is előfordult, hogy 1000 dollárt ajánlottak minden megölt nyomozóért és 800 dollárt minden megölt rendőrért” – tette hozzá.

Az ő cégük kamionjait is kifosztották már kétszer. A sofőrt megkötözték, egy fekete nejlonzacskót húztak a fejére, és elvitték a kamionnal együtt, majd valahol a hegyekben menet közben kilökték. Másnap a rendőrség megtalálta a járművet, de addigra az áru eltűnt, sőt, elkezdték szétbontani a kamiont is.

Nem véletlen, hogy egyre többen szereznek be fegyvert a saját védelmük érdekében. Ez viszont tovább növeli az erőszakot. Tavaly több mint 27 ezer gyilkosság történt az országban. „Csak március hónapban Caracas egyik kerületi ravatalozójában 429 holttestet ravataloztak fel” – jegyzi meg Zsolt.

A magyar fiatalember szerint a parlamenti ellenzék le akarja ugyan váltani Maduro elnököt, de erre nem sok esélyük van. „Chavez egészen a haláláig a hadseregre támaszkodott, és ezt teszi Maduro is. Mindent ő és a katonaság irányít, a rendszer egyre diktatórikusabb. Sok kormánypárti tisztviselő ráadásul drogcsempészéssel foglalkozik. Az amerikai drogellenes szervezet, a DEA is nyomoz némelyik után. Úgy egy éve az elnök feleségének két unokatestvére bukott meg 800 kiló kokainnal, jelenleg az USA-ban folyik ellenük az eljárás” – jellemzi a politikai helyzetet.

Hazajönni sem egyszerű

Mindezek ellenére nem indult meg nagy menekültáradat az országból – pénz nélkül még elindulni is nehéz. Zsolt akár egész családjával hazatérne Magyarországra – ám ez sem olyan egyszerű. Venezuela ugyanis több millió dollárral tartozik különböző légitársaságoknak, így azok sorra hagyják el az országot. (A héten éppen a német Lufthansa jelentette be, hogy egy ideig nem indítanak gépeket Caracasba.)

„Öt évvel ezelőtt egy oda-vissza jegy Magyarországra 1000-1200 dollárba került fejenként. Amikor a napokban megnéztük, 4450 dollár volt a legolcsóbb. Ez nyilván irreális. Esetleg egy szomszédos országból olcsóbb lenne, de az a gond, hogy legálisan nem is lehet valutát kapni. Feketén meg egyhavi fizetésemből mindössze 80 dollárt tudnék venni…” – mondta végül Zsolt.

Olvasson tovább: