Kereső toggle

Kínpadon a Google

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Újra célkeresztben a Google. Ha az aktuális bírósági eljárás számukra negatív eredménnyel zárul, akkor az Európai Unióban eddig kiszabott legnagyobb bírsággal – mintegy 3 milliárd euróval – lesz kénytelen szembenézni.

A Google-t az utóbbi időben össztűz alá vette az Európai Bizottság (EB). Az egyik vád szerint a cég visszaélt erőfölényével, úgy manipulálja a keresési találatokat, hogy így kedvezőtlenebb helyzetbe hozza a versenytársait, lévén, hogy a keresések során a saját vásárlási szolgáltatásait reklámozza a riválisok kárára.

A Google hirdetési és ár-összehasonlító rendszere évek óta az EB vizsgálata alatt áll. A vizsgálat folyamán már azt is megállapították, hogy a Google tudatosan azért változtatja folyamatosan a kereső algoritmusát, hogy így nehezítse a folyamatban lévő nyomozást. Ezzel a váddal kapcsolatban a cég úgy érvelt, hogy a változtatások nem a nyomozás hátráltatása végett történtek, hanem a szolgáltatás folyamatos fejlesztése miatt. A 2010-ben kirobbant üggyel kapcsolatban viszont nemsokára az EB bejelentheti a döntését, ami elmarasztalás esetén elérheti a rekordnak számító 3 milliárd eurós összeget is (ami bár kimagaslóan soknak tűnik, eltörpül a vállalat 73 milliárd dolláros bevétele mellett) – írta nemrég a The Economist.

Ráadásul, az ehhez hasonló esetekben az EB által kiszabható legmagasabb bírság az adott cég árbevételének 10 százaléka is lehet, vagyis jelen állapot szerint korántsem a legmagasabb büntetéssel operál a Bizottság. (Az eddig kiszabott legnagyobb versenyjogi büntetést az Intelre mérték 2009-ben, ami 1,1 milliárd eurót jelentett.) Az elmúlt évek során a keresőóriás több alkalommal is próbált egyezségre jutni a Bizottsággal, és így pontot tenni az ügy végére, ám ezek a próbálkozások rendre sikertelennek bizonyultak.

A másik, komoly jogi harc a mobiltelefonok terén zajlik. Az EB álláspontja szerint a Google sérti az Európai Unió szabadpiaci elvét és trösztellenes szabályait. Ahogy Margrethe Vestager dán politikus, az EB piaci versenyért felelős tagja elmondta: a céget azzal vádolja a Bizottság, hogy tudatosan akadályozza, hogy más cégek által fejlesztett, nyílt forráskódú programokat telepítsenek a Google-mobilokra, meggátolva így a versenytársak terjeszkedését.

A vállalat nem engedett más keresőprogramot használni a telefonokon, mint a sajátját, és ugyanezt az elvet követte a saját fejlesztésű applikációk terén is, tehát alapértelmezettként csak Google-termékeket telepíthettek a felhasználók – írta a The Telegraph. Margrethe Vestager állítása szerint az Európai Bizottság vizsgálja a Google utazási információszűrését és a térképszolgáltatását is.

Az Európai Uniónak azonban elsősorban nem a Google szolgáltatásaival vagy rendszereivel van problémája, hanem az amerikai nagyvállalatokra jellemző adóelkerülési szokásokkal – állítják a téma ismerői. Május végén például a francia hatóságok házkutatást tartottak a cég párizsi irodájában. Bizonyítékokat kerestek, mivel a vállalat jelenleg 1,8 milliárd dollár adóhátralékkal rendelkezik.

A The Economist szerint a Google-nek amiatt is fájhat a feje, hogy – úgy tűnik – szerzői jogvédelem alatt álló anyagokat használt fel az amúgy Androiddal futó Google-mobil fejlesztése során. Miután mindez a szerzői jog tulajdonosa – az Oracle – engedélye nélkül történt, a Google akár 8 milliárd dolláros büntetést is fizethet emiatt a jövőben.

Olvasson tovább: