hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az apátia a legnagyobb ellenfél
Magyar esélyek a romániai választásokon

2016. 06. 03.
Talán nem túlzás azt állítani, hogy az erdélyi magyarság számára sorsdöntő év lesz 2016, több szempontból is. Romániában ugyanis júniusban önkormányzati, novemberben parlamenti választások követeznek. A részvételi hajlandóság az előzetes felmérések szerint most 30-40 százalékos lesz, amely arányok az erdélyi magyar választókat is jellemzik. Az alacsony aktivitás komoly gondot okozhat a magyarságnak, főként ősszel, mert ezúttal komoly veszélybe került a parlamenti képviselet. Az új választási törvény ugyanis lehetővé teszi a külföldön élő románok (számuk körülbelül 4,9 millió) levélben való szavazását, ami radikálisan átírhatja a romániai belpolitikai erőviszonyokat.

Nem mérhető, mekkora a külföldi szavazókedv, de az nyilvánvaló, hogy a lehetőség a nagy pártoknak kedvez – mondta lapunknak Kolumbán Gábor székelyudvarhelyi politológus, az RMDSZ egykori alelnöke. Ebből a szempontból megközelítve a választásokat, az RMDSZ nemhogy nem nagy párt, hanem egyre kisebb – a magyar lakosság számának csökkenése és főképp a magyarok szavazókedvének látványos megcsappanása miatt. A politikai kiábrándultság tavaly megfordulni látszott, amikor Klaus Johannis elnököt megválasztották – de sajnos nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, nem történt politikai irányváltás, és inkább egyfajta „bosszúszavazás” várható a választásokon. Ennek a lényege az, hogy a román választó büntet, és teljes mellszélességben támogatja azt a pártformációt, amely a korrupt politikusok leleplezését tűzi a zászlajára. Ha a DNA (Korrupció Ellenes Ügynökség) indulna a választásokon, vélhetően elsöprő fölénnyel nyerné meg azt, jegyezte meg félig viccesen a szakember lapunknak. A szélsőjobb európai erősödése, a migránsválság, a gazdasági nehézségek, az orosz fenyegetettség, a NATO egyre nagyobb állandó jelenléte, az amerikai kormányzat baráti támogatása és még számtalan kampánytéma sem tudja „überelni” a korrupciós botrányok okozta kiábrándultságot. A román társadalom változásokra vágyik, fel akar zárkózni a nyugati életszínvonalhoz, de ez gazdaságilag szinte lehetetlen, és egyre általánosabb a vélemény, hogy ennek az egyik oka maga a politika és az egyre korruptabb politikusok.

Az önkormányzati választások kapcsán az egyik nagy kérdés az volt, hogy egy- vagy kétfordulós lesz a polgármester-választás, és ez csak az utolsó pillanatban tisztázódott – az egyfordulós rendszer némileg növeli a magyar indulók esélyeit, nem kell etnikai szavazástól tartani. Székelyföldön vélhetően sikeresen szerepelnek a magyar jelöltek, de a szórványban csökkenni fog a magyar önkormányzatok és politikusok létszáma.

Nemzeti színű álom, fordulatokkal

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!