hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Istent nem lehet átlépni
Kuru Antal útja a cigánytelepről a jazz szakra

2016. 04. 14.
„Edelényből jövök, a cigánytelepről. És az a legborzalmasabb, hogy ennél sokkal durvább helyek is vannak, mint ahonnan én jöttem” – mondja a 23 éves Kuru Antal, akinek tavaly szeptemberben valósult meg élete álma, amikor felvették jazz szakra a fővárosi Egressy Béni Zeneművészeti Középiskolába. Antal nem mindennapi küzdelméről dokumentumfilm is készült Tititá címmel.

Nézze meg a cikkhez kapcsolódó videónkat!

„A legnagyobb nehézséget nekem a kitartás jelentette. Az, hogy amikor felismerem, hogy mi mindent nem tudok, akkor ne hagyjam abba, hanem elkezdjek tanulni. Aztán akkor se hagyjam abba, ha nagyon nem megy semmi” – meséli Kuru Antal. Elmondása szerint életében a nagy fordulatot az jelentette, amikor egy borsodi cigánytelepről 18 évesen bekerült a 2011-ben induló Snétberger Zenei Tehetség Központba, amit hátrányos helyzetű, tehetséges roma fiatalok számára hozott létre a világhírű gitárművész. (Nyomortelepek kincsei. Interjú Snétberger Ferenccel. Hetek, 2012. március 23.)

 „Sajókazán az Ámbédkar Iskolába jártam (ez Derdák Tibor neves roma iskolája – a szerk.), ahol az egyik tanárom buzdított arra, hogy menjek el Miskolcra a Snétberger Központ meghallgatására” – mondja Antal, amikor az indíttatásáról faggatjuk, hiszen zenészcsalád nem állt mögötte, képzettsége nem volt. Egyedül tanulgatott gitározni, ráadásul viszonylag későn, 13 éves korától, egy maga fabrikálta gitáron, amit elmondása szerint fából, damilból eszkábált össze, miután megfigyelte, mások hogyan gitároznak a tévében. Aztán 14 évesen kapott egy kis gitárt, és azon játszott éjjel-nappal, többnyire egymagában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!