hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A „gengszter iszlám” apostola
Hogyan rontatta meg a fiatal bevándorlókat Khalid Zerkani?

2016. 04. 21.
A dzsihád Mikulása – sokan csak így ismerték a bozontos szakállú Khalid Zerkanit, aki Brüsszel „terrornegyedében”, Molenbeekben botcsinálta „utcai prédikátorként” osztogatott tanácsokat és pénzt fiatal muszlimoknak, akik Szíriában, Szomáliában – vagy akár Európában akartak harcolni az iszlám szent ügyéért. Tanítványai közül többen részt vettek a 130 életet követelő párizsi és a 32 áldozattal járó brüsszeli merényletekben. Mesterük nemcsak őket, hanem – az ügyészség szerint – egy teljes generációt megrontott a városrészben.

A 42 éves Khalid Zerkanit tavaly júliusban 12 év börtönre ítélték Belgiumban terrorszervezettel való együttműködés miatt – majd ítéletét a napokban 15 évre súlyosbította a fellebbviteli bíróság. A marokkói bevándorló a bíróság előtt tagadta, hogy bármi köze lenne a terrorizmushoz, azonban a periratokból, illetve a The New York Timesnak nyilatkozó nyomozók, illetve helybeli lakosok elmondásából ennek éppen az ellenkezője rajzolódik ki.

Zerkani tanítványa volt például Abdelhamid Abaaoud, a novemberi párizsi merényletek irányítója, és az akciósorozatot kitervelő egykori drogdíler Salah Abdeslamot is ő szervezte be az Iszlám Állam molenbeeki sejtjébe (előbbit a francia rendőrök lőtték le egy rajtaütés során, utóbbit a múlt hónapban fogták el Molenbeekben). Szintén az ő köreihez tartozott Najim Laachraoui, az egyik brüsszeli öngyilkos merénylő (aki a párizsi támadások bombagyárosa is volt). Továbbá Zerakani segített Szíriába jutni többek között Souleymane Abrininek, a brüsszeli merénylet kapcsán csak „kalapos férfiként” emlegetett Mohamed Abrini öccsének (Mohamed a merénylőkkel együtt volt látható a biztonsági kamerák felvételén, Souleymane pedig Szíriában, az Iszlám Állam soraiban harcolva vesztette életét 2014-ben. A korántsem teljes listán szerepel még a múlt hónapban meghiúsított franciaországi terrortámadás kapcsán őrizetbe vett Reda Kriket is (szintén szíriai veterán), aki egy időben ugyancsak Zerkani lakásában húzta meg magát.

A varázsló

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!