hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Himnuszpszichológia
A nemzeti indulók és a néplélek

2016. 02. 25.
Az olasz „vidám”, a német „precíz”, a magyar „búskomor”, a francia „büszke”, a skót „fukar” – néhány sztereotípia, amely nem minden állampolgárra igaz, mégis beépült egyes népek kívülről történő, általános megítélésébe. Létezik-e néplélek, létezik-e nemzeti karakter? Ha igen, akkor miképpen definiálhatjuk? Akármilyen választ adjunk is a kérdésre, egy dolog bizonyos: a nemzeti himnusz sokat elárul az adott nép gondolkodásmódjáról, mentalitásáról, önképéről. Írásunkban néhány nemzet (brit, amerikai, orosz, német, magyar, izraeli) himnuszának sajátosságait vizsgáljuk, a teljesség igénye nélkül.

A Biblia szerint Isten akarata, hogy nemzetek éljenek a Földön. Az első globális állam Bábelben jött volna létre, a Mindenható azonban személyesen akadályozta meg a torony felépítését, és zavarta meg az egynyelvű, egységes „világkormány” létrejöttét. (…mert ott zavará össze az Úr az egész föld nyelvét, és onnan széleszté el őket az Úr az egész földnek színére. 1 Mózes 11:9)

A különböző etnikumok fokozatosan vették birtokba a számukra kijelölt lakóhelyet történelmük során, s alakítottak államot letelepedésük helyén. Pál apostol azt állítja az athéni polgárokhoz intézett beszédében, hogy az egyes nemzetek lakóhelyének, határainak kijelölése nem a véletlen műve, hanem isteni beavatkozás eredménye.

A Mindenható ugyanis …az egész emberi nemzetséget egy vérből teremtette, hogy lakozzanak a földnek egész színén, meghatározván eleve rendelt idejüket és lakásuknak határait. (Apostolok cselekedetei 17: 26) Bizonyára az sem véletlen, hogy a legtöbb nemzet őstörténetében, honfoglalásában fontos szerepet kapnak a mitológiai elemek, himnuszuk pedig természetfeletti kontextusba helyezi létezésüket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!