hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyház van, hit nincs
Izland az ateizmus útján

2016. 01. 30.
Az izlandiak kevesebb mint fele állítja magáról, hogy vallásos, a 25 évnél fiatalabbak közül pedig szó szerint senki nem hisz abban, hogy a világot Isten teremtette – legalábbis ez derül ki egy friss felmérésből. Az egyre szekulárisabbá váló szigetországban az emberek többsége abban hisz, hogy a világ az ősrobbanás nyomán jött létre, és még a magukat hívőknek mondók között is kisebbségben vannak azok, akik Teremtőként hisznek Istenben. Ugyanakkor a melegházasság elfogadottsága még a hivatalos államegyházon belül is elsöprő erejű, és a pogány hiedelmek is reneszánszukat élik a tűz és jég országában.

A szigetország ateistáit tömörítő Izlandi Etikai Humanista Egyesület megbízásából készült felmérés során a megkérdezettek 46,4 százaléka mondta magát vallásosnak, ami az eddig mért legalacsonyabb érték Izlandon – derül ki az Iceland Magazine összeállításából. A legkevésbé vallásosak a fiatalok és a Reykjavíkban élők. A fővárosiak között 56,2 százalék a keresztények aránya és 31,4 százalék az ateistáké – miközben vidéken 77–90 százalék, illetve 7,1–18 százalék ez az arány. A felmérés­ből az is kitűnik, hogy minél idősebb valaki, annál nagyobb eséllyel tekinti magát vallásosnak. Az 55 év felettieknek 80,6 százaléka kereszténynek vallotta magát és mindössze 11,8 százaléka ateistának.

Ugyanakkor a 25 évnél fiatalabb válaszadók 40,5 százaléka ateista és mindössze 42 százalékuk hívő, pontosabban vallásos. Több mint érdekes, hogy ebben a korosztályban senki nem hisz abban, hogy a világot Isten teremtette – legalábbis a felmérés során nem találtak egyetlen ilyen válaszadót sem, még azok között sem, akik kereszténynek vallják magukat. A megkérdezett fiatalok 93,9 százaléka egyébként az ősrobbanásban hisz, mint ahogy a 25 és 44 év közöt­-tiek 77,7 százaléka is (közöttük is mindössze 10,1 százalék a terem­téshívők aránya). Az idősebbek legnagyobb része is úgy gondolja, hogy a „big bang”-gel kezdődött minden, és mindössze 24,5 százalékuk teremtéspárti (közöttük elég nagy a bizonytalanok aránya is: 16,6 százalékuk nem akart vagy nem tudott állást foglalni a létezés eredetét illetően).

A felmérés arra is rámutatott, hogy az izlandiak egyre nagyobb hányada támogatja az állam és az egyház teljes elválasztását. A válasz­adók 72 százaléka támogatta ezt, és mindössze 28 százalékuk

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!