hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Putyin és népe
Az orosz elnök, ahogy Garri Kaszparov látja

2016. 01. 05.
Oroszországot maffiaállamnak, Vlagyimir Putyint pedig szovjet diktátornak tartja Garri Kaszparov, minden idők egyik legjobb sakkozója. A Közeleg a tél című – a napokban magyarul is megjelent – könyvében Kaszparov végigveszi Putyin hatalomhoz vezető útjának főbb állomásait, elemzi a Nyugat felelősségét, és kitér az orosz néplélekre is.

Kaszparov döbbenetesnek tartja, hogy Oroszország ma is úgy működik, mint a legsötétebb KGB-s időkben: leszámolások, száműzetések, politikai gyilkosságok és a szabadságjogok folyamatos csorbítása jellemzi országát. Kaszparov 2005-ben vonult vissza a sakktól, majd politikai pályára lépett, és ma is aktív emberi jogi tevékenységet folytat, elemzése tehát nem egy kívülálló műve.

Szétzúzni a tükörlabirintust

Az örmény származású Kaszparov 1985-ben, 22 évesen lett sakkvilágbajnok a Szovjetunió színeiben, ezt követően 20 éven át uralta a sportágat. A közélet és a szabadságjogok fiatal kora óta érdekelték, és már korabeli nyilatkozataiból is látszik kiemelkedő intelligenciája. 1989-ben, 26 évesen egy angol nyelvű interjúban így nyilatkozott: „Mindenkit ugyanazok a normális emberi vágyak mozgatnak. Meglehet ugyan, hogy manapság világunk két politikai érdekszférára oszlik, ám emberhez méltó életet csak az egyikben élnek – és nem itt, a Szovjetunióban. Az itteni mindennapokat csak a normális életforma torz képeként tudnám jellemezni. Olyan, mintha az ember egy tükörlabirintusban bolyongana, ahonnan egyedül úgy találhat ki, ha szilánkokra zúzza a torz tükröket. Én is ugyanazt akarom, amit mindenki más: normális életet élni, jólétben és szabadon, korlátok nélkül. Ezért fontos számomra, hogy megpróbáljam elhozni honfitársaimnak a normális életet. A napfényt.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!