hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A „Rokonok” és a csökkenő alkotóerő
Miért van bóvliban még mindig a magyar gazdaság?

2015. 12. 11.
Miközben számtalan területen kedvezőek a magyar gazdaság alapadatai, a nagy minősítő intézetek nem minősítik fel az ország besorolását. Nem ütik rá a pecsétet, hogy itt minden rendben van. Vezető közgazdászok szerint ennek az az oka, hogy komoly problémák is észlelhetőek a magyar gazdaság teljesítőképessége esetében.

A magyar állampapírokat továbbra is befektetésre nem ajánlott (nem tartoznak az investment grade-be) kategóriába sorolják, vagyis az átlagosnál magasabb kockázattal bírnak. Ezeket a kötvényeket a kockázatos junk bondoknak nevezik a közgazdászok. A legoptimistább forgatókönyvek szerint talán jövőre Magyarország visszanyeri befektetési ajánlású hitelminősítői adósosztályzatát.

Róna Péter közgazdász, az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall gazdaságtörténeti kutatója és tanára a Heteknek kifejtette, hogy legalább négy ok áll annak hátterében, hogy eddig elmaradt Magyarország felminősítése, és ezzel az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának az elismerése. Egyrészt a magyar nemzetgazdaság csak külföldi forrásból fejleszt, ami három „elemből” áll: az európai uniós forrásokból, a Magyarországon fejlesztő multik pénzéből, illetve a külföldön élő magyar „vendégmunkások” hazautalásaiból.

„A közgazdászok között vita van arról, hogy a »vegytiszta« magyar tulajdonú gazdaság stagnál-e vagy zsugorodik. Én inkább azt vélem, hogy stagnál, de ez is azt mutatja, hogy a magyarok versenyképességével, az alkotó­erejével van valami baj” – fogalmazott Róna. A közgazdász kiemelte, a hitelminősítők tízéves távlatokban kénytelen előretekinteni, hiszen az államkötvények jelentős része ilyen hosszú lejáratú „államhitel”. Az előbbi adatok­ból viszont azt szűrik le, hogy a magyar nemzeti gazdaságban elmarad a beruházás, és a termelőeszközök amortizáció­ja sem történik meg. A alacsony beruházási ráta azt mutatja, hogy kockázatos a magyar gazdaság jövője, hiszen nincs igazi utánpótlás, nincsenek kellő szám­ban új eszközök, nincsenek kellő mértékben innovatív termelésbővülések. „Ha a magyar gazdaság nem képes saját erejéből fejleszteni, hanem csak az uniós pénzek és a multik jelentenek innovációt, az azt mutatja, hogy a magyar nemzetgazdaság kockázatokkal terhelt” – tette hozzá az egyetemi tanár.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!