hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lőni vagy nem lőni
Vita a fegyvertartásról az Egyesült Államokban

2015. 10. 29.
Ismét fellángolt az Egyesült Államokban a fegyvertartásról szóló vita az egyre sűrűbbé váló lövöldözések következtében. Obama elnök az újabb és újabb vérengzések kapcsán kénytelen megszólalni fegyvertartás korlátozására szólítva fel a közvéleményt, ám vele szemben egy rendkívül erős fegyverpárti lobbi áll. Bár az agresszió által sújtott térségekben a közbiztonság javulását várják a társadalom felfegyverzésétől, ez mégis évi több ezer lövöldözéshez vezet.

Az Obama-adminisztráció alatt eddig közel ezer (!) lövöldözésre került sor, ebből tizenötöt követett elnöki sajtóbejelentés. Obama ezt legutóbb úgy kommentálta: „Az eseményekről szóló tudósítás már rutinszerű, az én itteni reakcióm is rutinszerűvé válik, és rutinszerű az ezt követő párbeszéd is. Ezer milliárd dollárt költünk, és komplett ügynökségeket szentelünk a belföldi terrorizmus elleni küzdelemre, a Kongresszus viszont azt is megakadályozza, hogy adatokat gyűjtsünk annak érdekében, hogy kevesebben essenek áldozatául a fegyveres erőszaknak.”

Az érvrendszer, mely alapján sok konzervatív támogatja a fegyvertartáshoz fűződő jogokat és ellenzi az elnök által szorgalmazott korlátozásokat, többrétű. Alapját elsődlegesen az a klasszikus konzervatív látásmód jellemzi, amely a lehető legkisebb beleszólást és kontrollt adna az államnak polgárai felett – ám ez csak az érem egyik oldala. A fegyvertartáshoz való jog ugyanis alapvetően az ön- és közvédelem megfelelő ellátását hivatott biztosítani, a jogi szabályozás is főleg ez utóbbival foglalkozik. A legutóbbi, oregoni lövöldözésre adott egyik válasz is az volt, hogy gyorsabban véget lehetne vetni a hasonló ámokfutásoknak, ha az egyetemek sem lennének fegyvermentes övezetek. Ez ugyanis azt eredményezi, hogy ezekben a zónákban egyedül annál lesz lőfegyver, aki eleve gyilkos szándékkal lép be oda. Ez a szemléletmód tükrözi – bár nem fedi teljesen – az amerikai jogszabályok szellemét, azok ugyanis főleg a közösségi védelem szempontjából közelítik meg a kérdést.

A fegyvertartás jogi alapjait az amerikai alkotmány második kiegészítésében fektették le, amely ezt nem egy új szabadságjogként kezeli, hanem egy meglévő rögzítéseként, hasonlóan a brit Bill of Rights-hoz, azaz jognyilatkozathoz. A szöveg szerint „egy jól szabályozott nemzetőrség elengedhetetlen a szabad állam biztonságához, ezért az emberek fegyvertartási és -viselési joga nem sérülhet”. Ezek a sokszor újraértelmezett sorok tehát elsődlegesen nem a fegyveres önvédelemről szólnak, hanem ennek az alapjognak a tagállami szabadság, szuverenitás fenntartásában játszott szerepéről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!