Kereső toggle

Eteted a sejteket?

Király Szilvia az uniós kutatók versenyére készül

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szeptemberben Milánóban rendezik meg 27. alkalommal a Fiatal Tudósok Európai Uniós Versenyét. Itt méreti meg magát a 17 éves Király Szilvia, aki nemrégiben elnyerte a hazai Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny egyik első díját. A Városmajori Gimnázium tanulója egy kutatócsoport tagjaként iskola mellett azon dolgozik, hogy őssejtek segítségével ereket építsen.

Egy belvárosi kávézóban találkoztunk Szilvivel, aki az interjú után sietett is tovább a laborba dolgozni. Meglehetősen szokatlan, hogy egy középiskolás diák őssejteket tenyésszen és tanulmányai mellett egy kutatócsoport tagjaként naponta laboratóriumban tevékenykedjen. Mindezt annak ellenére, hogy néhány évvel ezelőtt még rosszul lett a vér látványától.

Szilvi már kiskorában is érdeklődött a természettudományok iránt, majd a gimnáziumban az érdeklődés mellé elhatározás is párosult. Mikor kilencedikben az első biológiaórán a tanárnő kitörő lelkesedéssel beszélt a tárgyról, Szilvi eldöntötte: biológiával szeretne foglalkozni. Később ugyanez a tanárnő javasolta neki, hogy látogasson el az iskolától nem messze található Őssejt Laboratóriumba a Kutatók Éjszakáján. A laborlátogatáson a jelentkezők közül egyedül ő jelent meg, így személyes idegenvezetést kapott. Másnap az iskolában előadást tartott a laboratóriumi élményeiről. Ekkor javasolta a biológiatanárnő, hogy ha ilyen komolyan érdekli a téma, vegye fel a kapcsolatot a klinikával. Az egyik ott dolgozó PhD hallgató „szárnyai alá vette”, így kezdett bele a kutatói életbe.

Szilvi álma az, hogy segíthessen az embereknek, valami jót szeretne tenni. Beszélgetésünk során látszott rajta, hogy ez nemcsak egy álom, hanem egyben cél is, amit el akar érni. Mindennapjait céltudatosan éli, idejét beosztja. Az iskolai kötelezettségek elvégzésén túl majdnem minden nap bemegy a laborba dolgozni, rendszeresen sportol. Ezen felül kiválóan beszél németül és angolul, amire szüksége is van, hiszen egy kutatói versenyre nem elég valami nagy ötletet elvinni, elő is kell adni a zsűrinek, miért is olyan nagy felfedezés, amivel a tudóspalánta foglalkozik. Ez nem egyszerű feladat, hiszen bizonyítania kell, melyik részét végezte ő a kutatásnak. A szeptemberben sorra kerülő Fiatal Tudósok Európai Uniós Versenyére már nagyban készül. A megmérettetés lényegében egy kiállítás lesz, ahol nemcsak a kutatók világában otthonosan mozgó fehérköpenyes professzorok fogják megtölteni a rendelkezésre álló teret, hanem kortól és nemtől függetlenül bárki megnézheti. A kutatási eredmény előadásában a nehézség abban rejlik, hogy a sok érdeklődő között vegyülnek el a zsűritagok, így résen kell lenni, mert ha valamelyikük éppen Szilvi standjánál vizsgálja a kutatási anyagokat, akkor ott helyben elő kell adnia, miről szól a kutatási projekt, amin dolgozik. Szerencsére már a felkészülés időszaka alatt megtudják a versenyzők a zsűritagok listáját, viszont fel is kell készülni, mit szeretnek, mihez értenek, hogy személyre szabottan tudják átadni a mondanivalójukat, és az üzenetük megmaradjon a döntéshozók fejében. Szilvi bizakodóan tekint a megmérettetésre, sok energiát fektet a felkészülésbe és reméli, hogy sikerül jó helyezést elérnie.

Megkérdeztük tőle, hogyan viszonyul a környezete a sikereihez és a céltudatos életvezetéséhez. Szüleinek és nagyszüleinek nagyon hálás, amiért támogatják, elmennek vele a díjátadókra. A kortársaival is jól kijön, rájuk igyekszik minél több időt szánni, nehogy elszakadjon tőlük. Az osztálya nagyon elfogadó felé, hiszen vannak mások is, akik sok időt töltenek például versenysporttal, vagy zenéléssel. Szoktak viccelődni vele, hogy „Na, hogy vannak az őssejtek? Eteted őket rendesen?” Bár viccesen hangzik, tényleg „etetni” kell a sejteket, minden nap új adag tápfolyadékba teszi őket, hogy életben maradjanak.

Jelenleg azon dolgozik a kutatócsoporttal, hogy miként lehetne őssejtekből érrészleteket készíteni. A technika hatékonyabbá tenné az érelmeszesedéssel küzdő emberek kezelését és nagyban segítene személyre szabottan meghatározni, milyen gyógyszerre van szüksége egy-egy betegnek. Ezeken túl betegségmodellezésben és gyógyszerfejlesztésben is nagy hasznát vehetné az eredményeknek a kutatók közössége és az orvosok. Szilvi mindenképpen orvosi egyetemre szeretne menni, a jövőben pedig olyan fiatalokat támogatna a munkája mellett, akiket hozzá hasonlóan szintén érdekel a kutatás.

Olvasson tovább: