Kereső toggle

Kábítás vagy megelőzés?

Jogvédők kontra szcientológusok az iskolai drogellenes kampányokról

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Célkeresztbe vette a TASZ a szcientológusok által támogatott iskolai drogprevenciós programokat, mondván: ez nem több áltudományos köntösbe bújtatott egyházi propagandánál. A szcientológusok ezt visszautasították azzal, hogy ők társadalomjobbító tevékenységet végeznek. A TASZ-jelentés amellett, hogy rámutatott: a szűkös források miatt nagyon kevés szakmailag jóváhagyott program fut az iskolákban, óhatatlanul ráerősített a szektázós hangulatra is.

A TASZ legutóbbi tanulmánya a szcientológusok által támogatott civil szervezetek és mozgalmak (Együtt egy Drogmentes Magyarországért, Drogmentes Maraton, Narconon Magyarország, Az élet nagy iskolája, Magyar Prevenciós Alapítvány, Alkalmazott Oktatástan) drog-prevenciós programjait vette górcső alá. A TASZ szerzője szerint ezek a kezdeményezések szakmailag és etikailag egyaránt kifogásolhatóak, mivel áltudományos tanokra épülnek, és valódi céljuk a szcientológus egyház társadalmi befolyásának növelése, hívek és támogatók toborzása.

A TASZ közérdekű adatigénylés céljából a KLIK-et is megkereste, hogy kiderítse: mennyire „épültek be” a szcientológus hátterű szervezetek a hazai iskolákba. A közölt adatok szerint nem nagyon: a 198 tankerületből 24 tankerületnek 38 esetben volt dokumentálható együttműködése az említett szervezetek valamelyikével, de nem minden tankerület válaszolt. Néhány esetben állami támogatással – 10-50 ezer forintos nagyságrendekben – zajlottak előadások.

A TASZ kiderítette azt is, hogy a tankerületek, illetve iskolák általában nem ellenőrzik azt, hogy a drogprevenciós programok rendelkeznek-e szakmai ajánlással az Országos Egészségfejlesztő Intézettől (OEFI), amit 2012 óta minisztériumi rendelet ír elő. Sárosi Péter, a tanulmány szerzője kérdésünkre azt mondta: az említett szcientológus hátterű szervezetek egyik programja sem rendelkezik OEFI-akkreditációval.

„Azért lehetnek ilyen sikeresek a szcientológusok, mert kevés színvonalas program működik ezen a területen” – vélekedett a jogvédő. Ennek legfőbb oka a pénzhiány: jelenleg évi 60 millió forintot költ a kormány iskolai drogprevencióra, holott ennek sokszorosára lenne szükség.

Eddig mindössze 20 program kapott OEFI-ajánlást, pedig sokan pályáztak rá. Sárosi előrelépésnek tartja, hogy a Kábítószerügyi Tanács múlt heti ülésén a szaktárca ígéretet tett arra: az OEFI szakmai továbbképzéseket indít, hogy minél több színvonalas program legyen elérhető az iskolák számára. Ám ez a lépés a pénzhiányon aligha segít, a szcientológusok anyagi hátterével pedig a hazai civilek nem tudják felvenni a versenyt – jegyezte meg Sárosi Péter.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy sok egyházi fenntartású szervezet – jórészt karitatív alapon – tevékenykedik ma ezen a téren. Sárosi hangsúlyozta: nem azzal van a probléma, hogy egy egyház végez drogprevenciós tevékenységet, mivel számos egyházi fenntartású szervezet nagyon színvonalas szakmai munkát folytat ezen a területen. A szcientológusok tevékenységét Sárosi amiatt bírálja, mert az szerinte szakmaiatlan, ráadásul nem titkolt célja az egyház társadalmi befolyásának növelése. Egyrészt nem túl hatékony a pedagógiai módszerük, mivel frontális módon tartanak előadásokat a diákoknak a drogok veszélyeiről, másrészt a tájékoztató anyagaik áltudományos megállapításokra, téves információkra épülnek – sorolta a jogvédő. Harmadrészt a mozgalmaikhoz, programjaikhoz való elköteleződés forgatókönyvei az egyháztaggá avatással azonos elemeket tartalmaznak.

A szcientológus egyház eleve egy pszichiátriaellenes mozgalom, amely elutasítja a pszichiátriai kezelés minden formáját, ezen belül az addiktológiai kezeléseket is, a gyógyszeres terápiákat különösen – emlékeztetett Sárosi. Tanulmányában ismerteti a szcientológusok megelőzést, illetve leszokást segítő Narconon programjait ért szakmai bírálatokat. Kitér a Drogmentes Maratonra is, amely az egyik legnépszerűbb kezdeményezés hazánkban, s amelyet iskolák, pedagógusok, igazgatók, polgármesterek, celebek és világcégek egyaránt támogatnak erkölcsileg és anyagilag.

„Márciusban Rétvári Bence államtitkár azt mondta, a szcientológus szervezetek már nincsenek bent az iskolákban. Ennek ellenére a májusi Drogmentes Maratonban ugyanúgy számos általános és középiskola vett részt, ahogyan eddig” – sérelmezte Sárosi Péter.

„A szcientológusok csinálják az ország legjelentősebb drogmegelőzési kampányát, és ebben nincs semmi titok, mindenki tud erről, aki valamennyire otthon van a drogprevenció területén” – reagált a jelentésre a HarmoNetnek Németh Gergő, a Drogmentes Magyarországért Maraton vezetője. Kifejtette: ők nem térítenek, és számos más egyházzal is kapcsolatban állnak.„Mi drogmegelőzéssel foglalkozunk, és ez egyedül azokat zavarja, akik dekriminalizálni akarják a drogokat – vagyis, hogy a használatuk ne legyen büntetendő” – állította Németh Gergő. Hozzátette: ők egy drogmentes társadalmat szeretnének létrehozni, ami lehet, hogy idealisztikus cél, de legalább elmondhatják, hogy tettek valamit a jövő nemzedékért. Az eddigi visszajelzések pedig őket igazolják. A visszajelzések között emlegetik a magát katolikusnak valló Schmitt Pál 2008-as nyilatkozatát is, miszerint egy ilyen nemes cél érdekében akár az ördöggel is érdemes szövetkezni.

Érdekes volt az érintett iskolák reakciója is, akiket nemrég az Abcúg portál kérdezett végig: az iskolaigazgatók többnyire nagyon meg voltak elégedve a szcientológus hátterű szervezetek drogmegelőzési programjaival, és nem észleltek bennük vallási tartalmat. Ennek ellenére kijelentették, hogy ha tudták volna, hogy szcientológusokról van szó, akkor nem engedték volna be őket az iskolába. A Magyar Hírlap beszámolójának kommentjeiben pedig elindult az erőteljes szektázás, az indulatos hozzászólók hazai kisegyházak likvidálását követelték.

A Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület válaszközleményben tudatta: értetlenül állnak, és felveszik a kapcsolatot a jogi képviselőjükkel . Felhívták a figyelmet arra, hogy a jelentésben szereplő civil szervezetek az egyháztól függetlenül működnek, nagyobbrészt azok a szcientológusok és más vallások követői működtetik őket, „akik felvállalták a felelősséget azért, hogy a társadalom jobbításán dolgozzanak, és egy drogmentes élet üzenetét közvetítsék”. Ezt a tevékenységet a Nemzetközi Szcientológia Egyház és magyarországi szervezetei „felvilágosító anyagokkal” támogatják, amelyek a drogokról és káros hatásaikról szólnak – írták, cáfolva azt, hogy a drogokról szóló füzetek vallásos tanításokra utalnának, vagy hogy ők hittérítő tevékenységet végeznének állami iskolákban. Honlapjukon pedig leszögezik, hogy az – általuk sokat bírált – pszichiátria tudományosságának megkérdőjelezése nem azonos a bizonyíték alapú orvostudomány tagadásával. A Narconon-program hatékonyságát személyes beszámolókkal támasztják alá, de adatokat nem közölnek, így például nem derül ki, összesen hány függőt érintett eddig a program, közülük hányan gyógyultak meg, és ez a gyógyulás mi alapján tekinthető véglegesnek. 

„Nem gondoljuk, hogy drogpolitikusként Sárosi Péter lenne az a hivatott szakember, aki véleményezhetné a programjainkat vagy azok hatékonyságát” – reagált megkeresésünkre a Szcientológia Egyház referense, Tamás-Feth Krisztina. Állítása szerint Sárosi a jelentésében több helyen is saját nézeteit teszi közzé azokról a programokról, amiket a Szcientológia Egyház támogat, és amelyekről folyamatos pozitív visszajelzéseket kapnak. „Mi egy olyan világot szeretnénk teremteni, ahol a fiatalok a saját józan ítélőképességük alapján tudnak nemet mondani a drogokra, hogy ezáltal létre tudjunk hozni egy drogmentes világot. Sárosi Péter több fórumon is hangoztatja drogpolitikáját, hogy számára a drogok dekriminalizálása, és a könnyű drogok legalizálása a cél. Éppen ezért érthető, hogy Sárosi úr mindent megtesz azért, hogy bebizonyítsa az ő igazát, miszerint a drogok nem is olyan ártalmasak az egészségre, és inkább az ártalomcsökkentésre kell helyezni a hangsúlyt” – fejtette ki Tamás-Feth Krisztina, aki egyben felsorolta azokat a nemzetközi kiadványokat is, amelyekre a Sárosi által szakmailag bírált, Az igazság a drogokról című egyházi felvilágosító kiadványuk tartalma is épül.

A KLIK közlése szerint a tankerületeket megfelelően szokták tájékoztatni a prevenciót végző szervezetekről, így a programok előzetes szűrése biztosított. Úgy tűnik tehát, hogy a szcientológusok által támogatott programokban a KLIK nem lát kivetnivalót.

 „A drogprevenció ügye elsorvadni látszik, mivel ez olyan liberális megközelítésnek számít. Kormányzati részről főleg büntetéspárti szemléletet vagy struccpolitikát lehet tapasztalni – jóllehet, számos döntéshozó is érintett a drogfogyasztásban. A diákoknál az alapvető problémát a családok állapota jelenti, az iskolák meg nem tudják kezelni a helyzetet, legfeljebb rendőrt hívnak, és igyekeznek megszabadulni a drogos gyerekektől, miközben egyre inkább terjednek a dizájn drogok, különösen a herbál, amire az iskoláknak egyszerűen nincsen válaszuk” – mondta el lapunknak egy volt drogprevenciós szakember.

A TASZ-tanulmány amúgy lényegi hiányosságokra mutat rá az iskolai drogprevenció terén, például hiányolja az átfogó helyzetfelmérést a hazai iskolákban. Sárosi szerint bár az iskoláknak ma nem kötelező drogprevenciós programot folytatniuk, de nagy a nyitottság erre. A leg-égetőbb hiány a célzott prevenciós programokból van, amelyek a legveszélyeztetettebb diákokra, illetve iskolákra irányulnak. Olyan tendenciát is érzékelni, hogy a központosító állam saját hatáskörébe vonná a prevenciót is. A szakmabeliek azt tartják a legfontosabb előrelépésnek, hogy a drogstratégiához illeszkedő új szakpolitikai programba bekerült az iskolai szociálismunkás-hálózat fejlesztésének terve, hiszen a drogprobléma csak komplex megközelítésben orvosolható.

Olvasson tovább: