hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az áru te magad vagy
Nem csak az NSA figyel minket az interneten

2015. 05. 15.
A modern technológia nem csupán a társadalom számos szegmensét alakította át, de titokban a mindennapi életünk számos területére is beszivárgott, megváltoztatva gondolkodásmódunkat és életvitelünket is. Bár a Snowden-botrány nagy port kavart, ma már a legtöbben legyintenek adataik védelmére a digitális térben, mondván, az NSA úgyis mindent lát. Azonban ez a Nagy Testvér – szemben a hiedelmekkel – korlátozott képességekkel rendelkezik, érdemes védekezni tevékenységével szemben. Ugyanakkor vannak más megfigyelők is, amelyekre célszerű szintén odafigyelni: ők abból élnek, hogy folyamatosan naplózzák a webet böngészők szokásait, hogy utána minél hatékonyabban szólhassanak bele választásaikba.

A legtöbben tudnak róla, hogy az USA nemzetbiztonsági ügynöksége, az NSA rendkívüli erőfeszítéseket tesz az interneten zajló tevékenységek megfigyelésére. Alapvetően kétféle módon teszik ezt: célzott támadásokkal egy adott célszemély digitális eszközeibe hatolnak be, illetve tömeges méretekben is megfigyelik a globális internetes adatforgalmat. Bár ez ijesztően hangzik, fontos szem előtt tartani, hogy az NSA csak korlátozott mértékben képes a rejtjelezett forgalom visszafejtésére, vagyis, ha titkosítjuk az adatainkat, akkor a tömeges megfigyelés veszélye nagyságrendekkel kisebb mértékű. Másrészt a lebukás veszélye miatt rizikós a számítógépek tömeges megfigyelése vagy feltörése.

Viszont a világháló megfigyelése nem amerikai sajátosság. Az Európai Uniónak is megvan a saját NSA-botránya, bár nem kapott nagy médianyilvánosságot: 2009-től egészen 2014-ig volt hatályos az úgynevezett adatmegőrzési irányelv, amely kötelezte a tagállamokat, hogy a telekommunikációs forgalom adatait rögzítsék, például, hogy ki kivel, mikor és hol kommunikált mobiltelefonon keresztül. Az adatmegőrzés minimum a vezetékes és mobiltelefonokra, illetve az elektronikus levelezésre terjedt ki, a tárolás idejét pedig hat hónap és két év között határozták meg.

Az ajánlás csupán egy elvárt minimumot határozott meg, így volt, hogy önszorgalomból túlteljesítették: a szomszédos országokban is volt olyan szolgáltató, amely a kötelező feladatain túl a webes forgalmat is naplózta, bár az EU irányelve erre nem kötelezte. Tavaly áprilisban az Európai Unió Bírósága semmisnek nyilvánította az adatmegőrzési irányelvet, azonban ez nem jelenti azt, hogy az egyes tagállamok rögvest ehhez igazodtak volna – ez még jelentős időt vehet igénybe, és az sem biztos, hogy teljesen megvalósul.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!