hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trianon újragondolva
Botránykönyv egy román történész tollából

2015. 04. 23.
Lucian Boia ma az egyik legvitatottabb történész nemcsak Romániában, de talán egész Európában. Legújabb könyvében – Vesztesek és győztesek – egyszerre megy szembe saját hazája kikezdhetetlen igazságként tálalt Trianon-mítoszaival, az első világháború győztesei által kőbe vésett szemlélettel, illetve azok minden jelenkori következményével. Teszi mindezt hallatlanul izgalmasan és olvasmányosan, mindvégig hangoztatva, hogy az idő kerekét senki sem tudja visszaforgatni. Az amúgy hazafinak tartott Boia tizenöt éve provokálja a román nemzeti öntudatot, olvasóközönsége mára megszokta botrányos kijelentéseit.

A történész nem először és vélhetően nem utoljára botránkoztatja meg az erős nemzeti mitológián nevelkedett román olvasóközönséget. Első munkája, a Történelem és mítosz a román köztudatban olyan erősre sikeredett, hogy a nacionalista oldal azonnal ki akarta rekeszteni a társadalomból. Ez azonban mindmáig nem sikerült nekik, mivel a szerző időközben egyre nagyobb népszerűségre tett szert hazájában és azon kívül.

A Cser Kiadó jóvoltából most magyarul is megjelent Vesztesek és győztesek című művében még nagyobb fába vágja fejszéjét, mikor teljesen átértékeli az egész huszadik századi európai történelmet, benne a magyar és a román nemzet kapcsolatát is. A könyvet Tibori Szabó Zoltán fordította magyarra, aki szerint Boia műve illeszkedik eddigi alkotásainak a sorába: nemcsak leírja az eseményeket, hanem azok hátterét is kutatja, miközben mindenféle szégyenérzés nélkül leplezi le az emberi motívumok és társadalmi jelenségek kicsinyességét vagy éppen véletlenszerűségét.

A mű hangvétele rendkívül könnyed, a szerző olvasmányosan lavíroz a történelmi események között, miközben nem tér el az eredeti céljától: új megvilágításba helyezni a jól ismert, a román nemzetépítés szempontjából meghatározónak számító történelmi eseményeket. Az első világháború, az abban vállalt román és német szerep, valamint a Párizs környéki békék és Erdély sorsa a főbb kérdések, amelyeket nagyító alá vesz a szerző. Boia erénye, hogy írásával nem akarja megváltoztatni a jelent, nincs a műnek semmilyen, a történelmet újraértelmező szándéka, és nem is szolgál alapul semmilyen nacionalizmushoz, legyen szó akár a magyar, akár a román oldalról – állítja a fordító. Azt is hozzáteszi, hogy a szerző ettől még rendkívül hasznosnak tartja a Monarchiát, mivel egy többnemzetiségű, nagy kelet-közép-európai államra ma is szükség lenne a térség stabilitása miatt. Nem titok, hogy ennek hiányára vezeti vissza a jelenlegi instabil viszonyokat a térségben, ahol a Monarchia helyén létrejött nemzetállamok máig nem tudtak érvényesülni Európában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!