Kereső toggle

Obama: „Legyen melegbarát hely Amerika!”

Sorozatos elnöki gesztusok a szexuális kisebbségeknek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Újabb szimbolikus lépéssel jelezte Barack Obama az eltérő szexuális identitással rendelkező polgárok közössége iránti elkötelezettségét. Ezentúl nem kell aggódnia egyetlen transznemű munkavállalónak vagy látogatónak sem a Fehér Házban, mert a Pennsylvania Avenue 1600-as szám alatti épületében immár „gendersemleges” mellékhelyiség is működik. Egy másik elnöki nyilatkozatban Obama sürgette a meleg, leszbikus és transznemű fiatalok számára nyújtott minden olyan terápia tilalmát, ami a nemi identitás „helyreállítását” célozza.

Egy mellékhelyiség megnyitása is lehet politikai tett: ezt bizonyította Jeff Tiller fehér házi szóvivő, aki külön tájékoztatón mutatta be az újságíróknak az elnöki hivatalban létrehozott új illemhelyet. „A vendégek és a stáb az eddigiek mellett egy újabb választási lehetőséget kaptak, hogy a nemi identitásuknak leg-inkább megfelelő mellékhelyiséget használják. Ez a döntés összhangban van a kormányzat által elfogadott jogi szabályozással” – méltatta az új lehetőséget Tiller. (Több amerikai államban azonban olyan törvényt fogadtak el, amelyek megtiltják az ellentétes biológiai nemhez tartozók számára közös nyilvános vécék használatát, csökkentve ezzel a szexuális bűncselekmények veszélyét.)

Obama 2015-ben az eddigieknél is több gesztust tesz az LMBTQ-közösség felé. Évértékelő beszédében az amerikai elnökök közül először használta nyilvánosság előtt a „transznemű” szót, méltatva azt, hogy 2014 óta az amerikai egészségbiztosítás fedezi a nemváltoztató műtétek költségeit. Az Alabama állambeli Selmában a legendás emberi jogi menet 50. évfordulóján márciusban tartott megemlékezésen összekapcsolta a feketék egyenjogúsági küzdelmeit a melegmozgalommal: „Mi vagyunk azok a meleg amerikaiak is, akiknek a vére San Francisco és New York utcáin kifolyt, csakúgy, mint azoké (a fekete tiltakozóké), akiknek a vérét itt, ezen a hídon ontották ki.”

„Az elnök példamutatással kívánja befolyásolni a közvéleményt” – nyilatkozta Valerie Jarrett elnöki tanácsadó az Advocate című melegjogi magazinnak. „Több nyíltan LMBT-közösséghez tartozó munkavállalót alkalmazott a kormányzatban, mint bármely korábbi adminisztráció. Nagyon alaposan áttekintettük a kormányzati belső gyakorlatot, a munkavállalókat megillető kedvezményektől kezdve a mellékhelyiség- használaton át egészen a nyilvános eseményekre való meghívók szövegéig, annak érdekében, hogy bárki, aki belép a Fehér Házba, biztonságban és teljes megbecsülésben érezhesse magát” –mondta Jarrett. 

Még erőteljesebb üzenetet közvetített egy április elején közzétett elnöki nyilatkozat, amelyben Obama meghatottan fejezte ki tiszteletét egy öngyilkosságot elkövetett 17 éves fiatal, Leelah Alcorn felé. A transzszexuális fiatalember online írt búcsúlevelében azzal indokolta tettét, hogy vallási terápia keretében megpróbálták „visszaállítani a fiú identitását”. Obama közleményében kijelentette, hogy itt az ideje az ilyen gyakorlatok felszámolásának. Elítélte azt, hogy ilyen „pusztító következményekkel járó programokkal veszélyeztessenek transznemű, meleg, leszbikus, biszexuális és queer fiatalokat. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy megvédelmezzük az amerikai ifjúságot, ezért törekedni fogunk arra, hogy betiltsák az ilyen terápiák alkalmazását kiskorúak számára” – áll a közleményben.

A kifogásolt programok során orvosok és terapeuták segítenek fiataloknak abban, hogy megerősítsék identitásukat természetes biológiai nemükkel. Az állami támogatással kisiskolás kortól zajló meleg-felvilágosítással szemben azonban ezek a programok vörös posztót jelentenek az Obama-kormányzat szemében. David Pickup családterapeuta szerint az önkéntes programok arra a meggyőződésre építenek, hogy „a változás lehetséges, és az emberek megerősíthetik önazonosságukat, amivel megkímélik magukat és környezetüket a másság okozta gyakori súlyos érzelmi problémáktól és szexuális visszaélésektől”.

A New York Times felhívja a figyelmet arra, hogy második elnöki ciklusában Obama mintha feledtetni akarná azt, hogy országos politikai pályafutása kezdetén, 2004-ben szenátorjelöltként még ellenezte a melegházasságot és a homoszexuálisok katonai szolgálatát. Ma azonban – Valerie Jarrett szavai szerint – „azért dolgozik, hogy az Egyesült Államok befogadóbb hellyé váljon a meleg emberek számára”.

Olvasson tovább: