hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meghekkelhető-e a paksi atomerőmű?
Interjú Dr. Bencsáth Boldizsár rendszerbiztonsági szakértővel

2015. 04. 16.
Ma még inkább a tudományos fantasztikum világába tartozik, hogy a terroristák internetes támadások révén fizikai károkat okozzanak, ugyanakkor a magyar kormányzati szervek kitettsége aggodalomra adhat okot – mondta a Heteknek Dr. Bencsáth Boldizsár. A Budapesti Műszaki Egyetemen működő CrySys labor kutatásvezetőjét az elmúlt hetek önkormányzati-, civil- és médiahonlapok elleni támadások kapcsán kérdeztük.

A weboldalak feltörésére irányuló terrorista (vagy annak tűnő) támadások szakmai szemmel mennyire veszélyesek, milyen kockázatot hordoznak magukban?

– A konkrét esetek analízise nélkül ezt nehéz megítélni, de általában elmondható, hogy egy-egy honlap feltörése nem igényel professzionális informatikai tudást. Valószínűleg nem is célirányos támadásokról lehetett szó az elmúlt időben, hanem inkább arról, hogy egy automatizált kereséssel feltérképezték azokat a honlapokat, amelyeknek azonos hibáik, biztonsági réseik voltak, és ezeken keresztül behatolva a támadók közzétették a saját tartalmaikat. Ennek a pszichológiai hatása jelentősebb, mint a konkrét informatikai kockázat.

Be lehet azonosítani, hogy kik voltak a támadók?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!