Kereső toggle

Falu kiadó

A magyar Megyer élni akar

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bérelj egy egész falut egy hétvégére! Sümegtől 10 km-re Megyeren 7 teljesen felújított és berendezett falusi házban lakhattok, de tiétek lehet a kultúr, a pajta is, és aki szeretne a közügyekbe is beleszólni 2 napig, abból akár alpolgármester is lehet, így szabadon megváltoztathatja az utcák, terek nevét. Gyertek falura, éljetek vidáman! A teljes falu bérleti díja (lakott és gazdasági ingatlanok kivételével): 210000,- Ft/ éjszaka. Az ár tartalmazza: 2 db utca (aszfaltos) / 2 db utca (szórt) / 1 db buszmegálló / 1 db hivatal / 7 db ház (vendégház) / 2 db ház (rendezvény) / 1 db lábas-pajta / 3 db ház (egyéb) / 1 baromfiudvar / 6 db ló / 2 db tehén / 3 db birka / 4 ha szántó

E nagyhatású apróhirdetésnek köszönhetően az egész magyar sajtó figyelme Megyer kisközségre irányult. Még a The Guardian is tollára tűzte a Veszprém megyei falut, ahol életvitelszerűen 13 megyeri éli életét. 

Kollégám első kérdése az volt, hogy mi a jó ebben a faluban. A természetes csönd. A zsákfalura jellemző nyugi. A magas relaxációs kvóciens. Kivéve persze a nyári rockfesztivált, ami különben a legtöbb „utast” hozza. Az a Megyer Camp. A szépen berendezett és felújított öreg házak. A háztáji gazdaság. Meghatározó Sümeg és a Balaton közelsége.

Megyer a nyolc magyar törzs egyike volt. Vezérük Árpád. Bíborbanszületett Konstantin A birodalom kormányzása című műve szerint a Kabar, Nyék, Megyer, Kürtgyarmat, Tarján, Jenő, Kér és Keszi volt a törzsek neve. 894-ben Bizánccal szövetségben Árpád fia, Levente vezette a Megyer és Keszi törzsbeli seregeket az Al-Dunánál.

Megyer főutcáján (!) piros körben fehér mezős behajtani tilos, alatta a kiegészítő tábla: kivéve célforgalom. A falu hazánk egyik legkisebb települése. Húsz porta. Hét vendégház tizenöt szobával és egy közösségi térré alakított régi marhaistállóval. A határban szántók és erdő.

Kocsma nincs. Templom nincs. Bolt sincs. Térerő van. Itt nem lehet elmondani a székely mondókát: Falu végén templom, bemégyek-e, nem tom. Falu végén kocsma. Bémegyek.

Megyer polgármestere olyan, mint egy utazó nagykövet. Pajer Kristóf nem megyeri, hanem az apósa megyeri házába jött el egyszer. Akkor ragadta meg kreatív, építő képzeletét a faluépítés gondolata. Budakeszin él. Tavaly október 12-én Pajer Kristóf független polgármesterjelöltet 13 szavazattal választották meg Megyer polgármesterévé. A névjegyzékben 34 választó szerepelt. Baloghné Raffai Anna 7, Nagy János 10 szavazattal lettek képviselők.        

Az egykori apósi érdekeltség a megyeri Orgona-ház – ma stílszerűen nászutasoké, de ebben a tekintetben még avatatlan. Igen szép a homlokzata és a berendezése. Bútorzata láttán, mint az összes többi kiadó házban, azt hittem egy pillanatra, hogy a Lakáskultúra, édesanyám hajdani, kedvenc folyóiratának helyszíni tudósítója vagyok. Azt az érzést keltette bennem, mint amikor a parasztgyerek 1935-ben belép a helyi orvos vagy iskolaigazgató lakásába valami munka miatt.

Hogy miért éppen 1935? Mert Megyer buszmegállójában egy MÁVAUT feliratú buszmegállót jelző tábla áll. A MÁVAUT 1935-ben alakult.

Ottlétünk óráinak idején egyetlen mozgásban lévő gépjárművet észleltem, az is a rigácsi piros falubusz volt, és Pista bá’ ebédjét szállítmányozta. Rigács szintén a Marcal nevű, vagy 100 kilométer hosszú, Rábába torkolló folyó partján fekvő kisközség, Megyertől keletre. 

A rigácsi falubusz érkezésekor Arany Balázs – a név kötelez –, a falu lelkes és fiatal ügyintézője a Polgármesteri Hivatalból kihozta a majdnem szemben lakó Pista bácsi üres éthordóját, átadta a rigácsi sofőr kolléga becses kezeibe, aki kiadta az étellel teli edényeket helyette. És vitte be az ebédet Pista bácsinak.

Jó ebédhez szólt a nóta.

Bár Balázs a nyári Megyer Campre kedvencét, az Alvin és a Mókusokat várja legjobban. Az év dolgozója című számukat hallgatom. Pénzügyi végzettségű fiatal közfoglalkoztatott Dabronc községből jár át Megyerre dolgozni. Jó időben kerékpárral.

Itt természetesen mindenki köszön mindenkinek. Köszönni illendőség. Fogadni tisztesség.  

Egly Gusztávtól, a falugondnoktól kérdeztem, hogy mennyi utca van, és azt az irodalmi választ kaptam tőle, hogy „kis jóindulattal számolva három utcánk van”.

Ezek közül kiemelném a Fő utcát. A másik a Hetyei, ami a szomszédos Hetyefő felé vezet. A harmadikat is kiemelném, de annak nincs neve.

A Kaposváron élő gondnok úr a Fő utca ötös szám alatti szolgálati férőhelyén lakik, ami egy szintén szépen felújított öreg ház. Új ablakaiban vitrázs függönyökkel. A szomszéd házon viszont a huszonötös házszám van. Gondolom, átszámozták itt is párszor az egész települést. Ez az ötös melletti huszonötös számú ház öregségében gyönyörű. Megyer rejtélye. Úgy nézek rá, hogy tekintetemtől össze ne dőljön azonnal. Mert pár éven belül össze fog dőlni. A tulajdonos Ausztriában élő idős magyar, aki semmit sem tesz ezért a házért. Rá se bagózik. De azt hiszem, itt kezükbe veszik előbb-utóbb, mert így nem maradhat. A tetőn olyan nagyon-nagyon régi, kicsiny felületű agyagcserepek, amit ma, azt hiszem, hódfarkúnak neveznek. A tetőn már horpadás a cserépfelületen, ami az elfáradt szerkezetre utal. A szinte kékülően öreg deszkakerítésen tábla: Marcal 100 méter. És egy nyíl. Leszedném és bevinném a faluházba. Mielőtt valami „gyűjtő” teszi meg. Fájó szívvel hagytam ott magam is. 

Ezek az emberek itt Megyeren pályázati és egyéb forrásokból nem hagytak romba dőlni egy falut. A házakat lakhatóvá tették. Kiadhatóan lakhatóvá. A Stílusos Vidéki Szállásadók csoportjának tagjai. Épül egy olyan szállás a falu szélére, a buszmegálló és a temető közé, ami mellett rögtön ott az istálló, így akár lovas vendégek is jöhetnek saját lovukkal. Lovas tanya.  

A faluház pultos-kocsmás közösségi helye egy mestergerendás, látható kőből rakott egykori marhaistálló, a vályúk a jellegzetes kis ablakok alatt terítővel letakarva.

Simán filmforgatási helyszín, középkori fogadó. Egy nagy hordókályha adott meleget, ittunk egy kávét Tóthné Fedő Adrienn kínálására – onnan indultunk falujárásra.

A Megyer táblánál a magyar sajtó gépjárművei kitaposták az út szélét a zseniális Dorf Frei hirdetés hatására. Mert ugye a helységnévtábla minden operatőrnek és fotósnak kötelező. Amikor eljöttünk, utánunk a zalaegerszegi tévé stábja jött. Ne legyen igaz Megyer esetében, hogy minden csoda három napig tart. Legyen hatása a nyilvánosságnak. Hozzon bevételt és hasznot. 

Az egész faluépítést a főprofilja szerint zöldterület-kezeléssel foglalkozó Megyer Vendégváró Szociális Szövetkezet irányítja 11 taggal.

A Start program révén szereztek foglalkoztatási forrást az Európai Szociális Alap támogatásából. 264 ezer forintos éves bevétellel, a Creditinform céginformációs adatbázis szerint. Pályázati sikereik és a közfoglalkoztatás a legfőbb erény ebben a nagy magyar szegénységben. Stadionépítést szerintem nem terveznek.  

A faluháznál van egy telefonfülke. Azon országgyűlési – időközi – választási hirdetés április 12-re. A tapolcai központú 3. választókerületbe tartozik a hatvan település között a szomszéd járás híres vendéglátó települése a Káli-medencéből: Kapolcs. Az összes helységnevet felsorolnám. Mert olyan, mint egy gyönyörű magyar verssor. Érdemes utánanézni.

A plakát mögött, a fülkében a kártyástelefon-készülék nem mutat életjelet. A hivatal tárgyalójának antik berendezése meghitt. Asztal négy, bordóra kárpitozott székkel. Egy környékbeli kiváló asztalos újította fel a bútorokat. A polgármesteri irodában antik írógép és egy legalább harmincfiókos szekrény. Távbeszélő a falon, mellette Megyer kulcsai. 

Megyerben könyvtár is van. Mindösszesen néhány könyvtári méter. De akkor is van könyvtár.      

A vendégeket akár disznóöléssel is várják. Egyeztetés kérdése. Érkezik Zalagyömörőből Aladár, aki egy jó böllér, és annyit visz haza a vendég a húsból, amennyit vásárol.

A házak bérleti ára 5 és 8 ezer forint között van naponta per fő. Bakonyi Anikó (Megyer) szakácsnő nem is akármilyeneket főzhet az ideérkező családoknak, kollektíváknak és nászutasoknak. Ignácz Lajos (Megyer) állatgondozó, aki a sárgásbarna növendék lovacska, a néha jó nagyot ordító szamár, a baromfik és a magyar rackajuhok gondját viseli jó gazda módjára.

A magyar Megyer élni akar.

Olvasson tovább: