hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A történelem vége vagy a civilizációk csatája?

2015. 01. 23.
Bizonyára nem mindegy, hogy egy idilli korszak vagy óriási konfliktusok küszöbén állunk: végül globális hegemóniára tesz szert a liberális demok-rácia, vagy kulturális és vallási töréspontok mentén reped szét a világ, amiben élünk? Francis Fukuyama és Samuel P. Huntington 22 éve indult vitája az elmúlt héten Párizsban történt események és a Közel-Keleten zajló folyamatok tükrében még nagyobb aktualitással bír.

Történelem vége? címmel jelent meg egy tanulmány 1989-ben az akkor még ismeretlen politikatudós, Francis Fukuyama tollából. A National Interest hasábjain közreadott írást a hidegháború lezárása ihlette, és pár évre rá már könyvvé duzzadt.

Központi mondanivalója, hogy a tekintélyelvű rezsimek bukásával, a modernizáció és a nyugati fogyasztói kultúra világméretű terjedésével, tökéletesebb alternatíva hiányában az emberiség ideológiai evolúciójának végpontjához ért: beköszönt világunk végső politikai berendezkedésének, a liberális demokrácia hegemóniájának korszaka, amivel elérkezett a történelem vége.

Természetesen a kritikus reakciók sem maradtak el: egyesek felszínesnek tartották, volt, aki 15 perc hírnevet jósolt neki, ennek ellenére elmélete már több mint 25 éve része a közbeszédnek. Legalább ekkora port kavar viszont legjelentősebb bírálója, Samuel P. Huntington kritikája is, aki szerint éppen ellenkezőleg: a következő időszakban a világot civilizációs töréspontok mentén kitörő konfliktusok fogják jellemezni, amelynek a Nyugat is elszenvedője lesz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!