Kereső toggle

Hernyómizéria rabosítással

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság nem jogerős ítélete szerint a keleti lápibagoly lepke hernyóinak és élőhelyüknek állítólagos elpusztítása miatt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága (HNPI) által 10 milliárdos kárt megállapító, végül 1,5 milliárd forint kártérítésre perelt Gabnai Ernő erdőmérnök nem tartozik kártérítést fizetni.

A Fantomlepkék támadása című áprilisi cikkünkben (Hetek, 2014. április 25.)  leírtuk: amikor Gabnai Ernő a területet megvette, szerette volna erdősíteni. A HNPI ezt nem engedélyezte. Ekkor legelő kialakításába fogott, ezért végzett favágást és cserjetakarítást – amire engedélyt kért a tulajdonában lévő 30 hektáros Natura 2000 természetmegőrzési területen. A HNPI beadványa szerint a területen szigorúan védett keleti lápi bagolylepke élt, aminek darabszámát szorozták fel a pénzben kifejezett értékkel, így lett a 10 milliárdos állítólagos kártételből 1,5 milliárdos kárigény.

A gazda karámjából hosszas hivatali packázás következtében mind a mai napig nem engedheti legelőjére a 36 kecskét és 19 borjat, tehenet. Engedélyt kért saját legelőjén a legeltetésre is, mint mindenre. Ezen is hónapok óta ülni méltóztatik már a tekintetes illetékes. A gulyás a nagy magyar legelőn úgy hordja be a szénát az állatoknak a hatalmas terület közepén. Mintha az embergyereket szülei kivinnék a játszótérre, aztán ráborítanának egy ketrecet, és beadnának neki egy csattogós szárnyú falepkét.

Időközben a HNPI közel 997 ezer eurós pályázati sikert ért el egy román–magyar együttműködés keretében. Készült is egy nagy reklámtábla a sikerről, amit a Gabnai-birtoknál rögzítettek a talajba, és óriási fotó ábrázolja az erdőmérnök által rendbe tett területet. Gabnai Ernő többször is felajánlotta a pereskedés megkezdése előtt, hogy vegyék meg tőle a földet, vagy cseréljék el másikra, elviszi oda jószágait. Hiszen Magyarország is támogatja az állattartó gazdálkodást és a nemzeti együttműködést. De az erdőmérnök szerint egyesek nem gazdálkodni szeretnek, hanem diktálni. Mint a higgadtnak és békésnek tűnő 53 éves férfi mondja, a korábbiakban semmilyen ellentétben, haragban nem állott a nemzeti parkkal. Arra a kérdésünkre, hogy mégis mi lehet a motivációja e meghurcoltatásnak, ezt mondta: akadnak olyan emberek, akik számára a hatalmaskodás lételem.

A helyzet kaffkaibb, mint gondolnánk. Októberben történt, hogy néhány szakértőinek nevezett vélemény érkezett természetkárosítás bűncselekményének ügyében. Felértek egy-egy vádirattal. Ez alapján három vadonatúj büntetőpert kezdeményeztek. Rabosításra is sor került. Ujjnyom, tenyérnyom, fotók – mint egy haramiánál. Mert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – mint az Erdészeti Igazgatóság felügyeletei szerve –, kifogásolta a fásításból történő fakitermelésre tett bejelentésnek a tudomásul vételét, és utólag hatályon kívül helyezte Gabnai Ernő záradékolt bejelentését. A földművesnek tehát azért kellene eszerint meglakolnia, mert az egyik hatóság visszavonta egy másik hatóság engedélyét. A két hivatalos lépés között egy teljes év telt el. A tulajdonos az egymásnak ellentmondó döntések közötti időszakban engedéllyel dolgozott saját földjén. Ezt követte rabosítása.

Nyomásgyakorlási céllal tettek meg új feljelentéseket még az ítélethozatal előtt – véli forrásunk. Hátha sikerül befolyásolni a bíróság döntéshozatalát az 1,5 milliárdos perben. Akit már több mindennel vádolnak, az azért már csak sáros valamiben, nemde? „Már azt is presztízssikernek könyvelnék el, hogy ha a három ügy nyomán minimum egyben legalább egyetlen forint kártérítésre tudnák ítélni Ernőt” – teszi hozzá pártolója. Ezt ugyanis rögtön úgy tudnák kommunikálni: lám-lám, mégiscsak vaj van a lepkés ember füle mögött. A lényeg a győzelmi zászlólengetés. Sajnos mindez a természet védelmének ürügyén történik.

Megkérdezzük, megviselte-e. Hallgat. „Kalocsán voltam középiskolás. A kollégium előtt áll Hunyadi János szobra, amelynek posztamensén idézik a hadvezért: »Csatasorban ismerszik meg, ki mit ér«. Köszönetet mondok azoknak, akik nélkül ezt a harcot nem lehetett volna végigvinni. Olyan is volt köztük, akivel már évek óta nem beszéltünk. De az országos hírré lett hernyómizéria láttán támogatólag jelentkeztek és kifejezték, hogy velem együtt bíznak az abszurd ügy megnyugtató lezárásában.”

Olvasson tovább: