hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hernyómizéria rabosítással

2014. 12. 12.
A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság nem jogerős ítélete szerint a keleti lápibagoly lepke hernyóinak és élőhelyüknek állítólagos elpusztítása miatt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága (HNPI) által 10 milliárdos kárt megállapító, végül 1,5 milliárd forint kártérítésre perelt Gabnai Ernő erdőmérnök nem tartozik kártérítést fizetni.

A Fantomlepkék támadása című áprilisi cikkünkben (Hetek, 2014. április 25.)  leírtuk: amikor Gabnai Ernő a területet megvette, szerette volna erdősíteni. A HNPI ezt nem engedélyezte. Ekkor legelő kialakításába fogott, ezért végzett favágást és cserjetakarítást – amire engedélyt kért a tulajdonában lévő 30 hektáros Natura 2000 természetmegőrzési területen. A HNPI beadványa szerint a területen szigorúan védett keleti lápi bagolylepke élt, aminek darabszámát szorozták fel a pénzben kifejezett értékkel, így lett a 10 milliárdos állítólagos kártételből 1,5 milliárdos kárigény.

A gazda karámjából hosszas hivatali packázás következtében mind a mai napig nem engedheti legelőjére a 36 kecskét és 19 borjat, tehenet. Engedélyt kért saját legelőjén a legeltetésre is, mint mindenre. Ezen is hónapok óta ülni méltóztatik már a tekintetes illetékes. A gulyás a nagy magyar legelőn úgy hordja be a szénát az állatoknak a hatalmas terület közepén. Mintha az embergyereket szülei kivinnék a játszótérre, aztán ráborítanának egy ketrecet, és beadnának neki egy csattogós szárnyú falepkét.

Időközben a HNPI közel 997 ezer eurós pályázati sikert ért el egy román–magyar együttműködés keretében. Készült is egy nagy reklámtábla a sikerről, amit a Gabnai-birtoknál rögzítettek a talajba, és óriási fotó ábrázolja az erdőmérnök által rendbe tett területet. Gabnai Ernő többször is felajánlotta a pereskedés megkezdése előtt, hogy vegyék meg tőle a földet, vagy cseréljék el másikra, elviszi oda jószágait. Hiszen Magyarország is támogatja az állattartó gazdálkodást és a nemzeti együttműködést. De az erdőmérnök szerint egyesek nem gazdálkodni szeretnek, hanem diktálni. Mint a higgadtnak és békésnek tűnő 53 éves férfi mondja, a korábbiakban semmilyen ellentétben, haragban nem állott a nemzeti parkkal. Arra a kérdésünkre, hogy mégis mi lehet a motivációja e meghurcoltatásnak, ezt mondta: akadnak olyan emberek, akik számára a hatalmaskodás lételem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!