hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Norvégiára mindenütt odafigyelnek
Interjú Tove Skarstein norvég nagykövettel

2014. 10. 16.
„Ahol válság van a világon, ott felbukkan egy norvég is” – így jellemezte egyszer Geir Lundestad, a Nobel Intézet elnöke a nemzetközi konfliktuskezelésben kiemelkedő szerepet játszó skandináv ország aktivitását. Tény, hogy Norvégia nemcsak a közel-keleti békeközvetítésben játszott kiemelkedő szerepet, hanem a világ más térségeiben – Dél-Amerikától a Csendes-óceánig – is közvetített egymással háborús viszonyban álló felek között. Hogy miért vállalja Norvégia az ezzel járó erőfeszítéseket és költségeket? Többek között az ország protestáns tradíciója miatt, ami célul tűzi ki, hogy „békesség legyen a földön” – mondta lapunknak Tove Skarstein, Norvégia budapesti nagykövete, aki az utóbbi hetekben a civil szervezetek és a kormány közötti vita kapcsán többször szerepelt a nyilvánosság előtt. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy miért van Norvégiának méretéhez képest kiemelkedően nagy szerepe és tekintélye a nemzetközi életben.

A napokban tárgyaltak Kairóban a gázai újjáépítési programról. Ennek a segélyakciónak is Norvégia a diplomáciai kezdeményezője. Nem ábrándultak ki a Közel-Keletből, miután az oslói békefolyamat az elmúlt húsz évben kudarcot vallott?

– Először is pontosítanék: a kairói találkozónak Egyiptom volt a házigazdája, ehhez csatlakozott Norvégia mint a donorkonferencia elnöke, és egyben az Európai Unió mellett a Palesztin Hatóság legnagyobb anyagi támogatója. Természetesen Norvégia számára már történelmi hagyomány a közel-keleti ügyekben való részvétel, mióta a kilencvenes évek elején kezdeményezője és házigazdája volt az oslói békefolyamatnak.

Bizonyos mértékben mindenki csalódott amiatt, hogy húsz év elteltével sem elérni, de még csak megközelíteni sem a közel-keleti végleges békemegállapodást. Az oslói szerződés egy lehetőséget kínált, amit a feleknek nem sikerült megragadni, és azóta drámai események történtek a térségben. De azért ne feledkezzünk el arról, hogy akkor ültek le először közvetlenül egymással tárgyalni a palesztinok és az izraeliek, és az oslói folyamatban fogalmazódott meg először a kétállami megoldás is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!