hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Már a jövő sem a régi
A technológiai fejlődés kifulladását jósolja a PayPal alapítója

2014. 10. 02.
Újabb buborék készül kipukkadni, vagy csak egy megfáradt Szilícium-völgyi milliárdos apokaliptikus gondolatairól van szó? A PayPal egyik alapítója szerint nincs jövője az informatikai befektetéseknek, ugyanis lelassult a technológiai fejlődés, amely végleg ki fog fulladni. Peter Thiel azt állítja, nagyobb bölcsesség olyan iparágakba fektetni, ahol a fejlődéshez nincs szükség technológiai újításokra, sőt, amelyek lényegében visszavisznek minket a 19. századba.

Thiel 2011-ben indította el a vitát, azt állítva, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az a technológiai fejlődés, amelybe sokan a bizalmukat és a pénzüket fektetik, a jövőben is biztosítja majd a gazdasági növekedést, visszahozza a 2008-as gazdasági válság előtti stabilitást, és garantálja az amerikai álom lehetőségét. A milliárdos, aki vagyonát maga is tech-cégekből szerezte, úgy gondolja, hogy a technológiai fejlődés kezd kifulladni, és akinek van magához való esze, az nem fektet többet ebbe a szektorba. Állításait a National Review-ban megjelent esszéjében fejtette ki, amely A jövő vége címet viseli, és kiinduló állítása a Jelenések könyvében található – az apokalipszis fekete lovasára hivatkozik, akinek a mennyei hang megtiltja, hogy „bántsa” a bort és az olajat, vagyis a természeti kincsek jelentőségét még egy „világvége” sem tudja megingatni. 

Furcsa megközelítés ez azokban az időkben, amikor az egyetemek, kormányok és vállalatok évi 1,4 ezer milliárd dollárt költenek kutatási-fejlesztési tevékenységre. A mindennapi ember számára is úgy tűnik, hogy minden évben kijön valamilyen új elektromos játékszer, ami tele van technológiai újításokkal, és a technológia az élet minden területén egyre inkább átveszi az uralmat. Thiel viszont azt állítja, hogy az elmúlt fél évszázadban az újdonsült milliárdosok közül 11 szerzett vagyont a technológiai fejlődésből, míg 25 másiknak ez ilyen jellegű innováció nélkül is sikerült. Sőt, a világ legtöbb országában a technológia fejlődése nemhogy nem gyorsul, egyenesen stagnál.

Thiel szerint a tech-cégek az utóbbi évtizedben az Egyesült Államokban is sokkal lassabban növekednek, mint a ’90-es években: a múlt század végén alapított Amazon és a Google összértéke még mindig két-háromszor nagyobb, mint a 2000 óta alapított összes Szilícium-völgyi technológiai vállalat összértéke. Arra figyelmeztet, hogy legalábbis nyitottnak kellene maradni arra az eshetőségre is, hogy a technológiai fejlődés sem tart örökké. A következő évtizedekben egyre inkább tanúi leszünk annak, hogy a most leginnovatívabbnak tűnő cégek, mint az Apple, az úgynevezett technológiai roncstemetőben végzik majd, főleg ha azt nézzük, hogy az újabb és újabb iPhone-ok között – kis túlzással – annyi különbség van, hogy az egyiknek az alján van a fülhallgató-csatlakozó, míg a másiknak a tetején. De nagy valószínűséggel a roncstelepre kerül majd a Dell, a HP, az Oracle, de maga a Microsoft is – nincs ugyanis valódi technológiai újítás, amely akkora forradalmat lenne képes hozni, mint a telefon vagy a távíró feltalálása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!