hetilap

Hetek hetilap vásárlás
LED it be!

2014. 10. 27.
Az idei Nobel-díjat a fizika tudományában a kék LED továbbfejlesztéséért három japán kutató, Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Sudzsi kapta. A rangos kitüntetést az indoklás szerint a húsz évvel ezelőtt felfedezett  nagy fényerejű fehér LED-ek, s ezáltal az energiatakarékos és hosszabb élettartamú fényforrások elterjedésének lehetővé tételéért ítélték oda a három szakembernek. Szakmán belül a díj meglepetést és értetlenséget is kiváltott, mivel a legelső, vörös LED, illetve a kis teljesítményű kék LED feltalálói korábban nem részesültek hasonló elismerésben.

A LED-es világításhoz vezető úton az első lépést 1961-ben Bob Biard és Gary Pittman tette meg, amikor felfedezték, hogy a gallium-arzenidből készített félvezető dióda világít az elektromos áram hatására, és a nem látható, infravörös tartományba eső sugárzás jelentőségét felismerve szabadalmaztatták a LED-et (Light Emitting Diode – fénykibocsátó dióda). Egy év múlva a General Electric munkatársa, Nick Holonyak már az első, látható fényű LED-del állt a nyilvánosság elé, tíz évre rá (1972) pedig Jacques Pankove, az RCA Laboratories szakembere a kék fényt kibocsátó LED-et mutatta be.

A most díjazott három japán tudós éppen húsz évvel ezelőtt (1994) valójában az első nagy fényerejű, kék színnel világító InGaN-diódát (indium-gallium-nitrid) alkotta meg. A felfedezés jelentősége abban rejlett, hogy a nagy teljesítményű kék LED-del már lehetséges a fényforráson belül fényport gerjeszteni, és ily módon az emberi szem által fehérnek érzékelt fényt előállítani. Ezek ismeretében érthető, hogy az amerikai Nick Holonyak méltatlannak érezte, hogy a LED-es világítás kapcsán személyét és munkás­ságát ugyan megemlítette a bizottság, de nem díjazták, pedig az ő felfedezésének, az infra LED-nek köszönhető az optikai adatátvitel és az optikai adattárolás (CD/DVD) kialakulása.

A LED-es világítással a fehér fény kétféle módon érhető el: egyik mód a vörös, zöld, kék és borostyánsárga (RGBA) LED-ek segítségével kikeverve, vagy kék LED-et és fényport alkalmazva. Ez utóbbi alkalmas a világításban való használatra. Kutatások szerint az emberi szemben a csapok (nappali és színes látás), valamint a pálcikák (sötétben látás és perifériás látás) mellett egy harmadik fajta fényre érzékeny sejt, az úgynevezett ganglionsejt 440–480 nanométer hullámhosszúságú, vagyis az ember által kéknek észlelt fényingereket fog fel. Ezt az emberi szervezet a biológiai működés szabályozásánál hasznosítja, hatására csökken a szervezetben a melatoninkiválasztás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!