Kereső toggle

Szinglivalóság

Formabontó dokureality a párkeresés nehézségeiről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Magyarországon sok millió kényszerszingli keresi a párját, de nem találja, mi ennek okaira voltunk kíváncsiak” – mondja a Kényszerszinglik című film rendezője. A párkeresési szokásokat szórakoztató és megható formában bemutató „dokurealityből” kiderül, hogy egy buli tökéletes helyszín a melléfogásra, vagy hogy az ismerkedéskor a fiúk is az igazit keresik, és nem annyira szeretik a könnyen kapható lányokat, vagy legalábbis nem őket veszik feleségül.

„Jó lenne, ha kigyúlna a lányok feje fö-lött egy villogó zöld lámpa – amit csak én látok –, és jelezné azt, akinek én bejövök” – mondja a Kényszerszinglik című filmben az egyik fiúszereplő, kifejezve zavartságát, amit az örökké nevetgélő lányok idéztek elő nála a valóságshow legelső ismerkedési szituációjában, egy zajos szórakozóhelyen. A dokumentumfilmben Skrabski Fruzsina rendező a mai fiatalok párkeresési szokásait, ebbéli sikertelenségük okait kutatja. Hat „civil” szereplője, értelmes fiúk és lányok különféle szituációkban próbálnak egymással ismerkedni, barátkozni, majd a végén családos szakemberekkel, Gundel Takács Gábor műsorvezetővel, Almási Kitti pszichológussal és Székely András társadalomkutatóval elemzik a viselkedésüket.

Bár nem ásnak túl mélyre, mégis sok sztereotípiát megingatnak. A film alapján a fiúk komolyabban veszik a lányokat, mint fordítva. „Amikor egyszer megkérdeztem egy lányt, hogy hazavihetem-e, azt válaszolta: Persze, hozzád? Na, ezen én ledöbbentem” – meséli a filmben az egyik szereplő, a 28 éves Karcsi. „Erről volt is egy beszélgetés, hogy egy hosszú távú kapcsolatnak nem válik előnyére, ha túl hamar alakul ki a szexuális kapcsolat. Nem szeretik a fiúk a túl könnyen kapható lányokat, pontosabban nem őket veszik el feleségül. Úgy tűnik, nem igaz, amit sok lány hajlamos gondolni, hogy jobb, ha könnyen odaadja magát, mert különben elmegy a fiú, ez pont fordítva van” – kommentált lapunknak Skrabski Fuzsina rendező.

Egy másik jópofa tanulsága volt a filmnek, hogy a fodrászt és stylistot is bevető gondos előkészületek dacára az első benyomás simán félrevisz, különösen egy szórakozóhelyen, amit egyébként egyik szereplő sem tart ideális terepnek az ismerkedésre. „Az első helyszínen, a buliban volt egy félreértés, a lányok sokat vihogtak, a fiúk túl macsónak mutatták magukat, ami egyébként egy teljesen természetes és valós szituáció volt. Volt egy fiú, aki egy kis viccelődést azonnal a személye elleni támadásként észlelt. Mondta is, hogy normális esetben ő ilyen lányokkal soha többet nem állna szóba, utána meg nagy barátok lettek” – mesélte lapunknak a rendező. A szereplők a másik két ismerkedési szituációt sokkal inkább szerették, és egymás megismerésében is többre jutottak, amikor részt vettek egy teaházi irányított beszélgetésen, valamint a Momentán színtársulat játékos interaktív foglalkozásán. „A fiatalok nagyon nyitottak és természetesek voltak, megpróbálták kihozni magukból a maximumot. Amúgy is volt egy küldetéstudatuk: ők ezt nagyon jó dolognak tartják, hogy valaki gyereket és komoly kapcsolatot szeretne, és ebben segítettek másoknak úgy, hogy nagyon is magukat adták a különböző szituációkban” – teszi hozzá Skrabski Fruzsina. Házasság ugyan nem született a filmből, de barátságok igen.

„A feleség, gyerekek, család egy férfi számára az ő életművét, produktumát jelentik” – fogalmaz az alig 30 éves András a filmben. Egy teletetovált vagány is arról beszél a castingon, hogy ő gyereket, tartós párkapcsolatot szeretne, de amíg nem talál, addig bulizik. „A válogatáson 20–30 év közötti fiatalokat kerestünk. Azt akartuk propagálni, hogy a tartós elköteleződés vagy akár a házasság, meg a gyerek, az trendi, amit egy huszonéves is nyugodtan felvállalhat, és azt láttuk, hogy ez az igény erősen él a fiatalokban” – állapítja meg a rendezőnő. A film alapötletét a Három királyfi, három királylány mozgalom kutatói adták, akik szerint a tervezett gyerekek azért nem születnek meg, mert a fiatalok nem találnak alkalmas párt, illetve nehezen köteleződnek el. „Ez a dokureality kimondottan segíteni szeretné a huszonévesek párkeresését. Több millió sorstársa van ennek a hat mai fiatalnak, aki szintén képzett, helyes, abszolút lehet velük azonosulni, minden esélyük meglenne rá, hogy találjanak maguknak párt, és mégsem találnak. Persze az önmegismerés vágya is motiválta őket, hogy izgalmas dolog lesz visszanézni magukat kívülről, és az ő tapasztalatuk – bénázásuk vagy ügyességük – segíthet másoknak is, a szakértői véleményekkel együtt. Ez amolyan oktatófilm is egyben, ami igazolja, hogy ha egy valóságshow készítőinek pozitív céljai vannak, akkor az egy nagyon szórakoztató és hasznos műfaj is tud lenni” – véli Skrabski Fruzsina. Ő maga egyébként tíz éve házas, rég várt kisbabája a forgatás után született.

 

Cikkünkhöz kapcsolódó interjúkat ide kattintva olvashatja el!

Olvasson tovább: