hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyugdíjdilemmák
Ki fogja eltartani a jövő időseit?

2014. 08. 28.
A gyerekek számát alapul vevő nyugdíjrendszert javasol a Népesedési Kerekasztal az eddigi, szolgálati idő szerinti nyugellátás helyett. A javaslat szerint a fenntartható nyugdíjrendszer alapja az lehet, hogy ki hány járulékfizetőt nevelt fel. Ez orvosolná az igazságtalan rendszert, amelyben a gyerektelenek eltartóit is a gyerekesek „termelik ki”. A koncepció óriási felzúdulást keltett.

„Nem tervezi a nyugdíjrendszer megváltoztatását a kormány” – közölte nemrégiben egy kormányülést követően Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Kifejtette: a magyar nyugdíjrendszer stabil, a nyugdíjak értékállóságát az elmúlt években biztosítani tudta a kabinet. „Egyes szakértői anyagok szerint 2030-ig semmilyen változás nem szükséges a magyar nyugdíjrendszerben, a nyugdíjak kifizetése, a nyugdíjalapok működése biztosított” – állította a miniszter. Tény, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alap mérlege tavaly pozitív volt: 1,3 milliárdos többletet mutatott, amiben az elmúlt évek számos intézkedése közrejátszott. Viszont az is bizonyos, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlan, hiszen egyre kevesebb járulékfizetőre egyre több nyugdíjas jut.

Varga Mihály nyilatkozata azután hangzott el, hogy napvilágot látott a Népesedési Kerekasztal újabb javaslata, amely a nyugdíjrendszer alapjává tenné a felnevelt gyerekek számát. Az ötlet nem új, a rendszerváltás óta rendre felmerülnek különböző elgondolások, amelyek a nyugdíjakat valamiképp a vállalt gyerekszámhoz kötnék, s amelyek mindig komoly felzúdulást váltanak ki a társadalomban. „A felháborodás oka, hogy alapvetően emocionális okokból, nem pedig hazafias érzületből vagy a nyugdíjrendszer fönntarthatósága miatt vállalnak az emberek gyereket. Magyarországon ma még mindenki gyerekpárti, de félő, hogy főként gazdasági okokból idővel tömegessé fog válni a kényszerű gyermektelenség. Ezért inkább az lenne a legfontosabb, hogy a családtámogatási rendszer a gyermekvállalás költségeinek valódi kompenzációját jelentse, hiszen ez egy össznépi beruházás a jövőbe. A gyereknevelés költségeit tehát nem nyugdíjas korban, hanem a gyereknevelés időszakában kellene kompenzálni” – mondta el lapunknak Pongrácz Tiborné demográfus, még a Népesedési Kerekasztal korábbi hasonló javaslatával kapcsolatban, amely többek között azt vetette fel, hogy a munkavállalók tb-járulékát a gyermekek száma szerint kellene differenciálni. Ez a rendszer jól működik Németországban, csakhogy ott a miénktől eltérő adórendszer, adómorál és legális foglalkoztatottsági arány társul az elképzeléshez.

A gyermektelenek megkülönböztetése azért is nehezen járható út, mert megalázó procedúrán keresztül lehet csak igazolni azt, hogy valakinek miért nem lehet gyereke – idetartozik az is, hogy ma a 25–45 éves párok egyötöde meddő. Ráadásul Magyarországon az akaratlagos gyerektelenség, tehát az, hogy valaki egyáltalán nem tervez családot, még mindig elenyésző, 3-4 százalékos.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!