hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemtelen embernemesítők
Eugenetika: cél a felsőbbrendűség

2014. 08. 28.
A huszadik század diktatúrái és háborúi között teljesen megfeledkezünk arról, hogy demokratikus jogállamok is polgáraik tízezreinek életét tették tönkre. Mindez törvényes és tudományos keretek között zajlott. Az ideológiát az eugenetika, az eszközt pedig a sterilizációs jogszabályok szolgáltatták.

Az eugenetika rendszerét Darwin unokaöccse, Francis Galton alkotta meg 1865-ben. Galton azt vizsgálta, hogy az emberi faj nemesítése elérhető-e az állattenyésztéshez hasonló módon. Ehhez felhasználta nagybátyja evolúciós elméleteit, valamint a fajnemesítők munkájával is visszaélt, akik a kiválasztás és kizárás mechanizmusával fejlesztették a különböző fajokat. A tenyésztők a gyengébb egyedeket mészárszékre vitték vagy kasztrálták (negatív eugenetika), míg a legjobbakat szaporították (pozitív eugenetika). Ezt emberekre úgy kívánta alkalmazni, hogy sterilizáció útján megfékezi a „hibás” egyének génátadását, míg az előnyös génállománnyal rendelkezőket szaporodásra sarkallja.

Galton kutatásai során nem volt tisztában az öröklődés rendszerével. Nézetei széles körű elterjedését Mendel törvényei­nek felfedezése tette lehetővé az 1900-as évek elejére. Ekkora a genetikusokban felmerült a vágy egy felsőbbrendű emberi faj létrehozására, amely Nietzsche szavaival élve „fájdalmas szégyennel” tekint vissza a múlt emberére.

A galtonisták szerint az alkoholizmus, a bűnözésre, prostitúcióra való hajlam és az elmebetegség egyaránt örökletes tulajdonságok. Úgy vélték, hogy a legkézenfekvőbb eszköz a felsőbbrendű ember létrehozására a problémás egyedek szaporodásának megakadályozása. A mendeli örökléstan ilyen szintű kiterjesztése nem vette figyelembe a szülés során bekövetkező negatív változásokat és teljesen kizárta a környezet és nevelés szerepét az ember jellemfejlődéséből. A társadalom faji „higiéniájának” helyreállítását tűzték ki célul, amihez szükség volt a tiszta vérvonal létrehozására. Galton nézetei a demokratikus berendezkedésű országokban örvendtek a legnagyobb népszerűségnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!