hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi is ugyanolyan magyarok voltunk
Beszélgetés a 92 éves Gottfried Magdi néni holokauszt-túlélővel

2014. 08. 21.
„Nem értettük, mi történik velünk. Soha senkinek sem ártottunk, a törvényeket maximálisan betartottuk. Az országért harcoltunk, és teljesen magyarnak éreztük magunkat” – emlékszik vissza Gottfried Magdi néni a hetven évvel ezelőtti vészkorszak borzalmaira. Rokonait, barátait és Ózd környékéről származó 800 zsidó honfitársát veszítette el Auschwitzban, akiknek csak azért kellett meghalniuk, mert zsidónak születtek.

– Ózdi munkáscsalád gyermekeként nagyon nagy szegénységben nőttem fel. Nem azért, mert nem volt munka, hiszen csak a vasgyár tízezer embert foglalkoztatott, hanem azért, mert édesapám 34 éves korában egy légycsípés következtében, orvosi műhiba miatt meghalt. Én még akkor meg sem születtem, hanem édesanyám méhében voltam. Apám három gyermeket hagyott árván, az egyik bátyám kettő, a másik négy évvel volt idősebb nálam.

Hogyan tudott felnevelni özvegyen maradt édesanyja 3 gyermeket?

– Anyuka rengeteget dolgozott, éjjel- nappal hímzett és varrt, és nagyon szépen nevelt minket. Készített például egy csodálatos ágyterítőt, amelyre tizenkét angyal volt ráhímezve, s amelynek elkészítése fél évig is eltartott. Úgy oldották meg az értékesítését, hogy a bátyáim elmentek zsidó családokhoz, és ágyterítőre vonatkozó sorsjegyeket adtak el egy-egy pengőért. Na­gyon sokan vásároltak belőle, ezzel segítették a családunkat. Amikor pedig elkészült az értékes kézimunka, betették a sorsjegyeket egy kalapba, és kihúzták a nevet, kié legyen a gyönyörű darab. Straussz Olgáék voltak a nyertesek, jaj de boldogok voltak!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!