hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csillagok születnek
Négy európai és négy dél-amerikai csapat a legjobb nyolc között

2014. 07. 10.
Talán már ki lehet jelenteni: két közép-amerikai ország, Costa Rica és Kolumbia a brazíliai világbajnokság két meglepetés­csapata, hiszen mindkét – eredetileg esélytelennek kikiáltott – nemzeti tizenegy bejutott a legjobb nyolc csapat közé (lapzártánkig). Costa Rica egy mindössze 5 milliós ország, és annyiban mindenképpen hasonlít Magyarországhoz, hogy elnökük rajong a fociért. Kolumbia pedig a következő évek legnagyobb futballsztárját adhatja a világnak – őt James Rodrígueznek hívják.

Costa Rica mind a befektetők, mind a turisták körében közkedvelt ország Közép-Amerikában, 5 millió lakossal. Egyre többen invesztálnak az országba, ahová évről évre több és több látogató érkezik, megcsodálva a tengerpart mellett az egzotikus esőerdőt és állatvilágot.

A választásokon 78 százalékos eredménnyel győző Guillermo Solis elnök óriási futballrajongó, nagyon szoros a kapcsolata a focival: előbb az iskolai válogatottban, majd a történelem tanszék csapatában szerepelt, és csak egy sérülés miatt hagyta abba idejekorán a játékot. Nem meglepő, hogy lelkes támogatója országa válogatottjának: semmi kétsége nem volt afelől, hogy legyőzik például a sztárokkal teletűzdelt Uruguay gárdáját. 2–1-es tippje majdnem bejött, csapata 3–1-re nyert.

A futball Costa Ricában nemzeti ügy, azonban a válogatott otthonául szolgáló Nemzeti Stadion mégsem került egyetlen fillérjébe sem az államnak. A minden igényt kielégítő arénát a kínaiak építették fel, ezzel hálálva meg azt, hogy Costa Rica 2007-ben megszakította minden diplomáciai kapcsolatát Tajvannal, elismerve a Kínai Népköztársaságot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!