hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A professzor szélmalomharca
Törvényes választási korrupció az Egyesült Államokban?

2014. 08. 05.
Minden negyedik évben fontos kérdés, hogy ki nyeri a választásokat, és persze nemcsak nálunk, hanem a világon mindenhol. Úgy tűnik, hogy a világ legnagyobb működő demokráciájában is csak illúzió a vegytiszta választás. Legalábbis Lawrence Lessig, a Stanford Egyetem professzora azt állítja: Amerikában mindössze 132 ember dönti el, hogy kik kerülnek ki győztesen a végén. A cél pedig, hogy újra a nép kezébe kerüljön a döntés joga, egyre távolabb kerül a realitástól.

Nem csak nálunk probléma, hogy a választások idején szinte a semmiből óriási összegek kerülnek elő, ame­lyek aztán erősen meghatározzák a pártok kampányteljesítményét és magát a választási eredményt is. Még inkább így van ez az Egyesült Államokban, ahol ugyancsak igaz a régi mondás, hogy pénz beszél, kutya ugat. Annyi különbséggel, hogy a tengerentúlon ez sokkal inkább átlátható, követhető módon történik.

Ez tette lehetővé Lawrence Lessig jogászprofesszornak – aki egyébként a kiberjogok élharcosa és ultraliberális nézeteket vall –, hogy felvázolja a nem túl biztató képet az amerikai demokrácia állapotáról, és arról, hogy a nagyvállalatok és a pénz miként veszi át az irányítást a politika fölött. Illúziók már régóta nem övezik ezt a területet, mindenki tudja, hogy az nyer, akinek van elég forrása arra, hogy bedolgozza magát a köztudatba, vagy meg tudja fizetni a lobbistákat, akik a választásokon kívül is képviselik az érdekeit. Lessig azonban még tovább ment: megnézte, hogy honnan származik a pénz, és mennyire egyenlőtlen is valójában a hatalmi pozíciókért folytatott küzdelem.

A jogászprofesszor hangsúlyozza: csak azoknak van esélyük politikai hivatalhoz jutni, akik anyagi támogatásban részesülnek – ezért erről az összesen 144 ezer támogatót figyelembe véve a népesség mindössze 0,05 százaléka dönt. A megválasztott politikusok azután hivatalukba lépve törvényszerűen támogatóik érdekeit igyekeznek megvalósítani. Ráadásul a választási kampányban elköltött pénzek 60 százalékát mindössze 132 ember dobta össze, ezért Lessig szerint valójában ők döntenek a politikusok és az ország sorsáról. Ez a lakosság 0,000042 százaléka

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!