hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A bűbáj földje
Toroczkai betyárkultuszt épít Ásotthalmon

2014. 08. 05.
Nyugat-Csongrád megye korántsem dicsőséges 19-20. századi történelméből húzzák elő újabban a példaképeket a szerb határon fekvő Ásotthalmon. A falusi turizmus jegyében olyan kétes alakoknak állítanak emléket, mint például Rózsa Sándor, vagy a férjeket „kiiktató” bérgyilkosnő, Pipás Pista. Az őszi választásokat célzó kétnapos betyárfesztiváljuk állítólag néhány helyi vállalkozónak és a vállaltan Jobbik-érzelmű Innovatív Kommunikáció Alapítványnak apasztotta tartalékait.

A déli határvidéken fekvő négy­ez­res lélekszámú Ásotthalom, amely korábban az Átokháza nevet viselte, legutóbb tavaly decemberben került az érdeklődés homlokterébe, amikor az időközi polgármester-választáson a helybéliek a „vármegyés” Toroczkai Lászlónak, a Betyársereg alapító tagjának, a 2006-os tévéostrom egyik vezéralakjának szavaztak bizalmat.

A település vezetője minden követ megmozgatott, hogy megfelelő hírverést csapjon a fesztiválnak, álma azonban, hogy tudniillik a térség településeinek lakossága, és főleg a közeli nagyváros, Szeged közönsége nagy számban vegyen részt az eseményen, a péntek délutáni, lovasbemutatóval „felszerszámozott” fesztiválnyitón szertefoszlott. A kistérség legjelentősebb települése, a szomszédos Mórahalom polgáraira például a két település közötti ellentétek miatt nem számíthattak, így végül is kis létszámú, döntően hazai közönség előtt nyitották meg az eseményt (nekik a lakcímkártya felmutatása biztosította az ingyenességet).

Az eseményen maga Rózsa Sándor is megjelent, pontosabban a 201 évvel ezelőtt született és 1878-ban szamosújvári börtöncellájában elhunyt betyárvezér filmbéli megformálója, a vérbeli Rózsa Sándor fan Oszter Sándor. A polgármesterrel karöltve ő volt a rendezvény egyik vezérszónoka, egyben fővédnöke, aki az ország első köztéri Rózsa Sándor-szobrának felavatásában is segédkezett. Oszter személyes vallomása szerint a film bemutatása óta eltelt évtizedek alatt sem tudott „szabadulni” a betyártól. Ahogy fogalmazott: az imádkozó, péntekenként böjtölő, nem káromkodó korabeli akcióhős „nem volt vacak ember”. Viszonylag rövid ünnepi beszédét Wass Albert Üzenet haza című versével zárta, majd ígéretet tett arra, hogy a birtokában lévő relikviák maradékát, amelyeket nem ajándékozott még el – többek közt a filmforgatáskor használt kolompot és egy gyolcsgatyát – felajánlja az ásotthalmiaknak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!