Kereső toggle

Pirulaterápia

Szerekkel oldjuk a depressziót

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A rendszerváltás óta számottevően nőtt a magyar társadalomban a pszichés problémák gyakorisága, a társadalom krónikus értékválsága visszatükröződik a mentális panaszok megsokasodásában. Ennek megfelelően nő a kedélyjavítók, így az antidepresszánsok fogyasztása is, ami akkor a legkockázatosabb, ha megfelelő orvosi javaslat nélkül szedik azokat.

Ellenőrizetlenül szedjük a gyógyszereket pszichés problémáinkra – derül ki a 18–75 éves, legalább hetente egyszer internetezők körében végzett felmérésből, amit a Generali a Biztonságért Alapítvány végzett el nemrég. Bár a kedélyjavítókat – antidepresszánsokat vagy nyugtatókat – az esetek háromnegyedében orvos írja föl, csak minden második fogyasztó járt pszichoterápiára. Legnagyobb arányban az 50–75 évesek, az alapfokú végzettségűek és az alacsony jövedelműek élnek rendszeresen kedélyjavítókkal, ám egyre korábban kezdjük azokat szedni. A mostani 50–57 évesek 47 évesen nyúltak először ezekhez a szerekhez, a mai fiatalok pedig harmincéves koruk környékén. A pontos fogyasztásról azonban nincs adat.

„A kedélyjavítók növekvő fogyasztása világjelenség, és a latencia is nagy. Ez nemcsak az önhatalmúlag szedett gyógyszerekre igaz, az antidepresszánsokat és nyugtatókat egyre nagyobb mennyiségben írják fel az orvosok a betegeknek” – mondta el kérdésünkre Funk Sándor pszichiáter. A trendnek bizonyára vannak anyagi haszonélvezői, ugyanakkor a fejlesztéseknek, az agyi képalkotó eljárásoknak köszönhetően igen korszerű antidepresszánsok választéka áll rendelkezésre, miáltal egyre személyre szabottabb, hatékonyabb kezelés valósítható meg – hívta fel a figyelmet a szakember.

Sokan máig nincsenek tisztában azzal, hogy a depresszió egy pszichiátriai betegség, amit szakorvosnak kell diagnosztizálnia, és neki kell megállapítania a megfelelő kezelést is. „Az antidepresszánst szervezett terápia keretében lehet csak szedni, orvosi felügyelet mellett, mert ez nem olyan, mint a fájdalomcsillapító, ami gyorsan hat. Sokan kábítószer gyanánt alkalmazzák, holott nem erre való, és ellenőrizetlen szedésnél a függőség kialakulásán túl egyéb komoly kockázatai is lehetnek” – figyelmeztet a szakember, hozzátéve, hogy az amúgy egészséges fiatalok feldobottságot várnak a gyógyszerektől, miközben azok kifejezetten kóros állapotokra lettek kifejlesztve, s adagolásuk is szigorúan szabályozott.

A fő probléma Funk szerint az, hogy nagyon sok a függő személy. Az alkohol- és a drogfüggőség után a harmadik a gyógyszerfüggőség, ami emelkedőben van. A kedélyjavítók közül leginkább a nyugtatók válthatnak ki elvonási tüneteket. Függőség, mellékhatás akkor alakul ki legnagyobb eséllyel, amikor valaki ellenőrizetlenül gyógyszerezi magát. Például az orvosától egyre nagyobb adag felírását követeli, s ha ez sikertelen, akkor – mivel minden nyugtató és antidepresszáns vényköteles – beszerzi azt például interneten keresztül a feketepiacról, ahol rengeteg a hamisítvány is. Az ellenőrizetlen fogyasztás oka lehet az is, hogy az emberek máig hajlamosak szégyennek tekinteni a pszichiátriai kezelést, s inkább magukat kezelik „stikában”. Az sem ritka, hogy a beteg egyszerre négy orvossal íratja fel magának a szükséges havi adagja többszörösét.

Magyarországon a pszichiátriai ellátás színvonalának csökkenése, az intézmények vagy kórházi osztályok bezárása, az orvoshiány miatt kétségtelenül előtérbe került az ambuláns ellátás és a gyógyszeres kezelés, és háttérbe szorult az időigényesebb pszichoterápia. „Ugyanakkor a most divatos gyógyszerellenes felfogás sem jó, miszerint minden problémát pszichoterápiával kell megoldani” – hangsúlyozza Funk, aki szerint a pszichoterápia nagyon komoly képzettséget igényel, és rengeteg olyan metódust foglal magában, aminek nagy része nem biztos, hogy megfelelően hat mindenkinél.

Funk doktor reálisnak tartja a Hungarostudy 2006 egészségvizsgálat adatait, miszerint hazánkban minden 5. ember kezelésre szoruló depresszióval küzd, míg 1988-ban még csak minden 13. honfitársunk volt érintett (a globális átlag 11-17 százalék). A rendszerváltás óta eltelt két évtizedben számottevően nőtt a magyar társadalomban a pszichés problémák gyakorisága, az orvos szerint a krónikus értékválság visszatükröződik a mentális problémák fölerősödésében is.

A probléma a középiskolásoknál is kimutatható: egy élvonalbeli pesti gimnáziumban például az egyik diák az állandó stressz és teljesítménykényszer miatt lett magántanuló, míg osztálytársa orvosi kezelés alatt áll, és antidepresszánst szed. A felnőttek ellenállóképessége is gyenge, a kedélyoldás pedig hagyományosan szerfogyasztás által történik.

Nálunk a gyógyulás többnyire pénzkérdés, s ez alól a pszichiátria sem kivétel, amely ráadásul a hazai egészségpolitika mostohaterületének számít. Az ÁSZ vizsgálata szerint a pszichiátriai szakellátás színvonala 2007–2011 között tovább romlott, óriási területi különbségek keletkeztek az ellátásban, az 50 év alatti pszichiáterek eltűntek az országból, a szakápolók száma a felére csökkent. Nem meglepő, ha a korrupció ezen a területen is megjelent. Túry Ferenc pszichiáter a Psychiatria Hungarica szaklapban már az ezredfordulón így írt: „Ne csukjuk be a szemünket: megjelent a közvetlen korrupció, van olyan cég, amely receptenként 400 Ft-ot fizet az orvosnak. (…)

A korrupcióhoz továbbá partner kell, és sajnos van is. Egy főorvos például ezzel fogadta az egyik cég képviselőjét: maguk elég nagy cég, hogyan lehet, hogy engem még nem vittek sehová? Egy másik főorvos első kérdése a látogatótól ez volt: mennyit fizet? Annak hebegésére pedig megmutatta, hogy a többiek mennyit fizetnek. Persze, a silány jövedelmek. De minden eladó?”

Mi a depresszió?

Fő tünetei a hangulati nyomottság, az érdeklődés és az örömre való képesség csökkenése, a negatív gondolkodási séma (önmagára és a jövőre vonatkozóan), a fáradékonyság és az alvászavar. Kritériuma, hogy legalább két héten keresztül fennáll. A depressziót okozhatja a szervezet hiányállapota, felborult egyensúlya, például az alacsony szerotoninszint, ami pusztán egy alváshiányos vizsgaidőszak miatt is kialakulhat.

Olvasson tovább: