hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pirulaterápia
Szerekkel oldjuk a depressziót

2014. 06. 10.
A rendszerváltás óta számottevően nőtt a magyar társadalomban a pszichés problémák gyakorisága, a társadalom krónikus értékválsága visszatükröződik a mentális panaszok megsokasodásában. Ennek megfelelően nő a kedélyjavítók, így az antidepresszánsok fogyasztása is, ami akkor a legkockázatosabb, ha megfelelő orvosi javaslat nélkül szedik azokat.

Ellenőrizetlenül szedjük a gyógyszereket pszichés problémáinkra – derül ki a 18–75 éves, legalább hetente egyszer internetezők körében végzett felmérésből, amit a Generali a Biztonságért Alapítvány végzett el nemrég. Bár a kedélyjavítókat – antidepresszánsokat vagy nyugtatókat – az esetek háromnegyedében orvos írja föl, csak minden második fogyasztó járt pszichoterápiára. Legnagyobb arányban az 50–75 évesek, az alapfokú végzettségűek és az alacsony jövedelműek élnek rendszeresen kedélyjavítókkal, ám egyre korábban kezdjük azokat szedni. A mostani 50–57 évesek 47 évesen nyúltak először ezekhez a szerekhez, a mai fiatalok pedig harmincéves koruk környékén. A pontos fogyasztásról azonban nincs adat.

„A kedélyjavítók növekvő fogyasztása világjelenség, és a latencia is nagy. Ez nemcsak az önhatalmúlag szedett gyógyszerekre igaz, az antidepresszánsokat és nyugtatókat egyre nagyobb mennyiségben írják fel az orvosok a betegeknek” – mondta el kérdésünkre Funk Sándor pszichiáter. A trendnek bizonyára vannak anyagi haszonélvezői, ugyanakkor a fejlesztéseknek, az agyi képalkotó eljárásoknak köszönhetően igen korszerű antidepresszánsok választéka áll rendelkezésre, miáltal egyre személyre szabottabb, hatékonyabb kezelés valósítható meg – hívta fel a figyelmet a szakember.

Sokan máig nincsenek tisztában azzal, hogy a depresszió egy pszichiátriai betegség, amit szakorvosnak kell diagnosztizálnia, és neki kell megállapítania a megfelelő kezelést is. „Az antidepresszánst szervezett terápia keretében lehet csak szedni, orvosi felügyelet mellett, mert ez nem olyan, mint a fájdalomcsillapító, ami gyorsan hat. Sokan kábítószer gyanánt alkalmazzák, holott nem erre való, és ellenőrizetlen szedésnél a függőség kialakulásán túl egyéb komoly kockázatai is lehetnek” – figyelmeztet a szakember, hozzátéve, hogy az amúgy egészséges fiatalok feldobottságot várnak a gyógyszerektől, miközben azok kifejezetten kóros állapotokra lettek kifejlesztve, s adagolásuk is szigorúan szabályozott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!