hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Népek a katasztrófa árnyékában
Ukrajna is felkerült a jogvédők negatív toplistájára

2014. 05. 17.
Speciális értékelési rendszert dolgozott ki a Minority Rights Group International (MRGI) elnevezésű nemzetközi jogvédő szervezet: azt igyekeznek meghatározni, hogy melyik országban mekkora egy humanitárius katasztrófa esélye. Legfrissebb jelentésük szerint a listát Szomália, Szudán és Szíria vezetik, de most először Ukrajna is felkerült a „fenyegetett népek” közé, és az európai országok között Moldova és Törökország is komoly figyelmet érdemel.

A jogvédő szervezet áprilisában megjelent Fenyegetett népek címet viselő jelentése azokat a népcsoportokat igyekszik meghatározni, amelyeket 2014-ben népirtás, tömegmészárlás vagy más szisztematikus erőszakos elnyomás veszélye fenyeget. A jelentésben szereplő index, amelynek mértéke megmutatja az érintett térségben a humanitárius katasztrófa valószínűségét, hat fő komponens alapján áll össze: politikai instabilitás, korábbi politikai vagy etnikai tömeggyilkosságok, az uralkodó elit kizárásos ideológiája, az ország vezetésének autokratikus jellege, illetve az alacsony nyitottság a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokra.

2014-ben a legsúlyosabb romlás Szíriában következett be a civil lakosság tekintetében, de Egyiptom is egyre magasabb helyezést szerez a listán, a tavalyi évhez képest 33 helyet ugrott fölfelé. Afrika országai mind előkelő helyen szerepelnek a fenyegetettségi index tekintetében, a legnagyobb negatív változást Kongóban, Jemenben, Dél-Szudánban, és a Közép-afrikai Köztársaságban lehet tapasztalni. Törökország is 6 helyet rontott tavaly óta – részben a keresztények üldözése miatt.

Az európai országok közül Ukrajna és Moldova most „debütált” a listán, a legtöbbet pedig Törökország lépett előre a negatív rangsorban. A jelentés szerint az ukrajnai Krím félsziget orosz bekebelezése különös aggodalommal töltötte el a térség körülbelül 300 ezer fős őslakos népcsoportját, a krími tatárokat, akiket a szovjet rezsim alatt deportáltak, és később fokozatosan térhettek vissza a Krím félszigetre.  A megfélemlítő légkör miatt sok krími tatár nem is szavazott a krími hatóságok által kezdeményezett 2014. márciusi népszavazáson, ahol az Oroszországhoz való csatlakozásról döntöttek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!