hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ez tetszik a magyaroknak - Neves nemzetközi szakértők
A Fidesz-győzelemről, a baloldal széteséséről és a Jobbik előretöréséről

2014. 04. 10.
Kai-Olaf Lang a berlini Tudomány és Politika Alapítvány kutatási részlegének vezetője. Fő kutatási területéhez tartoznak a balti országok, Közép- és Kelet-Európa, illetve az unió bővítési politikája. Szerinte a magyar kormányoldal egyértelmű és nagyarányú győzelme – még a Fidesz 700 ezres szavazatvesztése ellenére is – jelentős legitimációs lökést adott Orbán Viktornak. „A miniszterelnök hivatkozhat arra, hogy őt és a politikáját a magyar választók egyértelmű többsége külföldi kritikák ellenére is megerősítette hivatalában. Míg Orbán 2010 után azzal érvelhetett, hogy a nagy többség őt Magyarország alapvető átalakítására hatalmazta fel, most azt mondhatja, hogy arra kapott mandátumot, hogy tovább folytassa ezt a politikát” – fogalmazott a kutató. 

Véleménye szerint Orbán újraválasztásában fő szerepet játszott, hogy a kormányfő azt hangsúlyozta a magyar választóknak, hogy továbbra is a saját útját kívánja járni az ország és a rendszer új-tradicionális modernizálásában és megszilárdításában – a külföld ellenállásával szemben is. Ehhez pedig képes volt erős vezetői hatalmat és cselekvési hajlandóságot mutatni.

„A szavak és a tettek kölcsönösen kiegészítették egymást: a nemzetközi és külföldi pénzügyi intézmények és bizonyos szolgáltatási szektorok leszabályozása szorosan összekapcsolódtak egy felszabadítási retorikával. A választók nagy részénél ez kedvező fogadtatásra talált. A rezsicsökkentés témája nyilván túl volt hangsúlyozva, viszont nagyon fontos funkciója volt: azt a rendíthetetlen akaratot szimbolizálta, amely korlátozni akarja az egyéni nyereség-érdekeket, és demonstrálta az orbáni politika szociális oldalát” – magyarázta Kai-Olaf Lang. A Fidesz stratégiájának ehhez a két aspektusához jön hozzá – jegyezte meg – egy gyenge bal-liberális ellenzék, amelynek nem volt sem világos koncepciója, sem belső egysége az intézkedéshez, és nem volt erős vezető személyiség sem közöttük. A szakértő csak ezek után említette, hogy a választási rendszer változtatásai a Fidesz malmára hajtották a vizet.

Ami a Jobbik eredményét illeti, Kai-Olaf Lang szerint a szavazataik számbeli növekedése és a Nyugat-Magyarországon is megjelenő támogatottságuk azt jelzi, hogy a párt ki tudott törni 2010-es szűk választói köréből. Ugyanakkor úgy véli, hogy a Jobbiknak nehéz dolga lesz, ha a következő években tovább akar terjeszkedni. „Ehhez egy mérsékeltebb imázst kell építenie magának nemzeti-populista pártként, és a radikális nacionalista pozícióból kicsit hátrább kell lépnie. A Vona Gábor által hangoztatott jelszavak, hogy a Jobbik néppárttá alakul – amivel a korábbinál jobban el tudnák érni a középen álló választókat – a gyakorlatban azért is lesz nehéz, mert a párt szélsőjobbos tagsága ebben az átalakulásban nem feltétlenül fog részt venni. Esély viszont mindenképpen lehet arra, hogy a Fidesz választóinak egy része a következő években elfordul a kormánypárttól. A baloldali protestszavazók között a Jobbik már kimerítette a lehetőségeit” – vélekedett a szakértő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!