hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lájkharc indult a szavazatokért

2014. 03. 27.
Barack Obama 2008-as kampánya igazi fordulatot hozott a pártok versengésében – és nem csak Amerikában. Az internet, főként a közösségi média mint kampányeszköz az elmúlt években jelent meg. Míg 2010-ben még inkább csak kiegészítő eszköz volt, a 2014-es kampányban már teljes erővel dübörög a pártok web2-es jelenléte. Ez viszont túlmutat a pártok szlogenjein: saját videóikkal, blogjaik hasábjain és főként a hozzá­szólásaikban a szimpatizánsok is üzennek. Elég egy gyors átfutás a hivatalos oldalakon, és pillanatok alatt felmérhető, melyik párt milyen réteget vonz – és kik számára ellenszenves.

A 2010-es magyar választások a tengerentúli kampányokhoz képest még csak egyfajta szárnybontogatási kísérletként voltak értelmezhetőek az internet vonatkozásában. Jóformán a hagyományos médiából kiszorult Jobbik volt az egyetlen olyan magyar párt, amelyik stratégiai kérdésként kezelte azt, hogy szervezett formában is jelen legyen az interneten. A magyar sajtó megszellőztette a Jobbik Netkampány csapat aktivistáknak készült útmutatóját is, melyben a kampányfőnökség adott tanácsokat, hogyan lehet minél szélesebb internetező közönséghez eljutni.

A jobbikos fölény ellenére a többi párt is igyekezett megvetni a lábát az új médiában. A Societas Baloldali Ifjúsági Mozgalom például több száz fős aktivista hálózata számára klasszikus pontgyűjtő játékot szervezett, ahol hozzászólásaikat, topiknyitásaikat pólóra, bögrére, fődíjként pedig luxusszállodás wellnesshétvégére cserélhették. Később aztán egy olyan levél kavart vihart a stáb körül, mely állítólag a kampányközpont első utasításai közt érkezett. Eszerint a netaktivistáknak hamis híreket, rágalmakat kell terjeszteniük, jobboldalinak, nemzeti radikálisnak kell kiadniuk magukat, valamint a kuruc.info neonáci hírportált kell hirdetniük, s annak szófordulatait kell alkalmazniuk hozzászólásaikban. A cél az állítólagos levél szerint az volt, hogy „eltereljük a figyelmet valódi munkánkról”. A Societas elnöke később tagadta, hogy ilyen levelet küldtek volna.

Ami négy éve inkább a szélsőségek játékszere volt, a 2014-es országgyűlési kampányra nélkülözhetetlen eszközzé vált valamennyi politikai erő számára. A most zajló küzdelem vitathatatlan újdonsága az, hogy a népszerűségi verseny már nem korlátozódik a közvéleménykutatók adataira. A versengés mindennap zajlik, az adatok pedig bárki számára hozzáférhetőek. A legnagyobbtól a legkisebb pártokig minden, a parlamenti helyekre eséllyel pályázó szervezet részt vesz a lájkversenyben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!