hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagyban űzik az ipart
A prostitúció legalizálásának ellentmondásai Németországban

2014. 02. 21.
Németország a prostitúció 2002-es legalizálása óta a kritikusok véleménye szerint „Európa bordélyházává” vált. Az eltelt tizenkét évben megduplázódott a – többségében női – szexmunkások száma, mára több mint 400 ezer prostituált kínálja bájait az erre igényt tartóknak bordélyházakban, saját lakásokban vagy az utak mentén. Az államnak és az önkormányzatoknak érdekében áll a legalizálás fenntartása-folytatása, hiszen a német szexipar forgalma évente 14,5 milliárd eurót tesz ki.

A bordélyházak működtetése jelenleg teljesen legális tevékenység Németországban, nem csoda, hogy erre egy egész iparág épült rá a turizmuson belül. Míg korábban Thaiföld volt az első számú célország, ma már külföldre sem kell utaz­niuk azoknak, akik szexuális szolgáltatásokat kívánnak vásárolni. Tíz évvel ezelőtt Hamburg Reeperbahn utcája volt a leghírhedtebb környék, azóta a szexipar elárasztotta az egész országot: Berlinben körülbelül 500 bordélyház működik, de Osnabrückben, a 165 ezer lakosú egyetemi városban is van 70 piroslámpás ház – az egész országban pedig körülbelül 3000-re tehető a számuk, és naponta 1,2 millió férfi fordul meg ezeken a helyeken. (Az állami nyilvántartás egyébként nem teljesen megbízható: a bordélyokat az „egyéb szolgáltatások nyújtása” kategóriába sorolják, együtt a tetováló és piercingstúdiókkal, asztrológusokkal vagy házasságközvetítőkkel.)

A verseny beindult: a bordélyok számos plusz szolgáltatást is vállalnak, hogy becsalogassák a kuncsaftokat. A Cologne-ban található egyik nyilvánosház éjjel-nappali nyitva tartással, 12 emeleten várja ügyfeleit. A 126 szoba mellett szépségszalon, butik, mosoda, szolárium és számos bisztró is található az épületben, ahol 150 nő „dolgozik”. Egy teljes folyosó a transzszexuálisok igényeinek kielégítésére szolgál. A szolgáltatásokat naponta 800 férfi veszi igénybe.

A prostitúcióval kapcsolatos liberalizációt 2002-ben fogadta el az SPD–Zöldek-koalíció. A terv az volt, hogy a szexmunkásokat kihozzák az alvilágból, és megadják számukra azokat a jogokat, amelyek a legális munkavállalóknak járnak. Elméletben ez a futtatók és a szexmaffia végét jelentette volna. A törvény azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, aminek egyik oka, hogy a nyilvánosházakban áttekinthetetlen készpénzforgalom zajlik, ami vonzó a bűnbandák, a kitartók és a pénzmosók számára, de azoknak a nőknek is, akik gyorsan akarnak sok pénzt keresni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!