Kereső toggle

A Mein Kampf e-könyves feltámadása

Szivárog

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mi az oka, hogy bestseller lett a Mein Kampf digitális kiadásaiból? Chris Faraone bostoni író, újságíró szerint Adolf Hitler könyve annak köszönheti hirtelen jött népszerűségét, hogy a digitális változatot az érdeklődők anélkül olvashatják nyilvánosan is, hogy bárki látná, milyen szemét van a kezükben.

Angliában és az USA-ban 99 pennyért, illetve centért tölthető le a nácizmus bibliája az amazon.com-ról, és viszik, mint a cukrot, több non-fiction kategóriában vezeti az eladási listát. Nonprofit könyves oldalakról is százezres nagyságrendben töltötték le az ingyenes angol nyelvű változatokat.  Michael Ford, az e-book verzió egyik kiadója szeretné azt hinni, hogy a vásárlók zöme történelmi és tudományos érdeklődéstől vezetve vásárolja a könyvet.

De hogy is született ez az iromány, amely közvetve emberek millióit semmisítette meg a 20. században? Adolf Hitler az 1923-as sikertelen müncheni sörpuccs után 5 éves börtönbüntetést kapott, amiből végül csak 9 hónapot töltött le a landsbergi fegyházban. Itt is nagyon enyhe, szinte baráti „vendéglátásban” részesült. Raboskodása alatt például fogadhatta vendégeit; így történhetett meg, hogy Hitler ez idő alatt tollba mondta a Mein Kampf első kötetét legjobb barátja, későbbi elárulója, Rudolf Hess számára. A mű első címe az idétlenül és fellengzősen hangzó Vier und halb Jahre Kampf Gegen Lüge, Dummheit und Feigheit (Négy és fél év harc a hazugság, butaság és gyávaság ellen) volt, de erről a könyvkiadáshoz értő ismerősei lebeszélték a szerzőt, így Mein Kampf lett a címe a nácizmus ideológiai alapjait lerakó, hamarosan kétkötetesre bővülő értekezésnek. A megjelenését követő évben, 1925-ben tízezer alatt maradt az eladott példányszám, csak az igazán elkötelezett nemzetiszocialisták vásárolták, ám Hitler 1933-as hatalomra kerülése után – amikor a választáson az NSDAP közel 14 millió szavazatot kapott és ezzel megszerezte a voksok majdnem 38 százalékát – nagyüzemben kezdődött meg a nyomtatás és a terjesztés. Tízmilliós darabszámokkal puha- és keményfedeles változatok (nem kis hasznot hozva az Eher-Verlag kiadónak), kisszériás extra kiadások (például gyöngyházból vagy borostyánból készült fedéllel) követték egymást. Kapcsos, díszes könyvkötészeti remekműveket kaptak a gauleiterek (birodalmi helytartók), és nem feledkeztek meg a vakokról sem. Házasságkötés úgy nem történhetett, hogy az ifjú pár ne kapott volna az államtól ajándékba egy kötetet. A hozzáértők szerint az irodalmilag értékelhetetlen, ideológiailag zavaros Mein Kampf mégis tömegeket tudott megszólítani egyszerű üzeneteivel: az árja fajelmélettel, az antiszemitizmussal, a háborús uszítással, a nagynémet birodalom víziójával. És sikerült jól beazonosítható, a Németországot sújtó minden nehézségért bűnbakká tehető ellenséget is kreálni… A  világháború elvesztése után a német háztartások sparheltjei nyelték el a sokmillió Mein Kampfot, és évtizedekig be volt tiltva sok országban, Oroszországban a mai napig is.

A magyar Mein Kampf-reneszánsz élharcosa Mónus Áron volt a ’90-es években: az általa nyomtatott 2000 példányból 800 darabot sikerült is értékesítenie Magyarországon. 2009-ben ezért el is marasztalták, 50 ezer forint pénzbüntetéssel sújtva szerzői jogok megsértéséért. A jövőre lejáró jog ugyanis Bajorországé, és eddig nem adtak engedélyt az utánnyomásra senkinek. Ennek ellenére a hungarista szellemiségű Gede testvérek kiadójának web-shopjában 4800 forintért bárki hozzájuthat a keményborítós, Hitler portréjával „ékesített”, első teljes magyar kiadásként aposztrofált változathoz. 2007-ben egy ankarai kiadó, figyelmen kívül hagyva a szerzői jogot, törökül jelentette meg a művet, és meglepetésre óriási siker lett belőle. A bajor kormány jogi úton próbált elégtételt venni, nem sok eredménnyel. Németországban egyébként nem tiltja jogszabály a Mein Kampf kiadását, de bölcs önmérséklettel a bajor kulturális tárca, mint jogtulajdonos, mindeddig  megakadályozta  az újranyomásra tett kísérleteket.

Újranyomják a németek

Pontos adatok nem állnak rendelkezésre Hitler könyvének különböző kiadásairól és azok példányszámáról, de például Japánban manga képregényként vált bestsellerré, és nagy az elterjedtsége az arab világban, Iránban, Indiában vagy például Libanonban is. Franciaországban 1945 óta nagyjából százezer példányt adtak el belőle. Egyes számítások szerint 734 kiadása kapható világszerte a Mein Kampfnak. Friss hír, hogy az eddigi masszív ellenállást feladva, a bajor kulturális miniszter, Ludwig Spaenle szerint többé nem „fekszenek keresztbe” a kiadásnak. A tudományos szabadság eszméjére hivatkozva, figyelmen kívül hagyva a német holokauszttúlélők aggályait, a tartomány eleinte 570 ezer euróval támogatta volna a könyv megjelentetését, de sajtóhírek szerint ettől eláll; a Mein Kampfot pedig a Müncheni Kortárs Történelmi Intézet adhatja ki – derül ki a mult-kor.hu történelmi portál cikkéből.

Olvasson tovább: