Kereső toggle

@®©ulcsapás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Idén 13. alkalommal nyílt meg az ARC plakátkiállítás az Ötvenhatosok terén. A tárlat szeptember 22-éig megtekinthető. Bakos Gábort, az ARC egyik alapítóját a részletekről kérdeztük.

Immár fővárosi tradícióvá lett az ARC plakátkiállítás. Mi az ARC fő koncepciója?

Az ARC megalapításával az volt a célunk, hogy egy olyan szabad platformot hozzunk létre, ahol egy minőségi szűrőn keresztül, de mindenki szabadon megnyilvánulhat, kifejezheti véleményét. Ehhez az elvhez igyekszünk tartani magunkat, s talán ennek köszönhető az is, hogy az ARC megtartotta eredetiségét.

Megalapítása óta kormányzatok változtak, politikusok jöttek és mentek. Az aktuális politika azonban a plakátok, pályaművek tematikájában minden évben visszaköszönt, mint például a trafikmutyi és a korrupció idén. Ez volt a szándékuk?

Az ARC önmagában nem politikai fórum, legalábbis a szó aktuálpolitikai, pártpolitikai értelmében nem. Mert mit is jelent a politika? A város, a polisz ügyeivel való foglalkozást. Ebben az értelemben foglalkozunk mi is a város ügyeivel, vagyis olyan dolgokkal, amelyek a köz ügyei, s amely mindannyiunkat érint. Nem úgy állunk a dologhoz, hogy így vagy úgy befolyásoljuk a politikát, nem nézzük azt, hogy kinek jó és kinek nem jó a szabad véleménynyilvánítás, hanem az a legfontosabb dolgunk, hogy a lehetőséget, a felületet biztosítsuk.

Ennek ellenére valószínű, hogy a nyíltan megfogalmazott gondolatok sértenek bizonyos érdekeket. Nem próbált a politika betenni?

Nyílt, direkt beavatkozások pártpolitikai közegből eddig még nem tapasztaltam, azonban ráhatások néha vannak. Most például elveszítettünk egy támogatót…

Arra gondol, hogy a Mahir Cityposter plakátjai idén hiányoznak a tárlatról?

A Mahir Cityposter ügyvezetőjével korrekt volt a kapcsolatunk. Az idén valóban nincsenek jelen, s oka lehet ennek egy tavalyi plakát, amelyet sérelmesnek talált. De nem is ez a legnagyobb furcsaság számunkra, hanem az, hogy többszöri megkeresésünk ellenére a Magyar Közterületi Reklámszövetség sem támogatja az eseményt. Pedig ez az egyetlen kiállítás az országban, amely akarva-akaratlanul, de mégiscsak a köztéri reklámot, médiumokat népszerűsíti.

Hogyan határozzák meg a tematikát?

Minden évben van egy tematika, amelyet azért adunk meg, hogy kiemelt figyelmet biztosítsunk valamely témának, illetve aktivitásra serkentsük a potenciális pályázókat. Azonban nemcsak a megadott témában, hanem bármivel lehet pályázni, amit a pályázó fontosnak tart.

Amikor ellátogattam az Ötvenhatosok terére, meglepett a tömeg és a nagyfokú érdeklődés. Lehet tudni a látogatók évenkénti számát?

Ez egy 0-tól 24 óráig ingyenesen megtekinthető kiállítás, minden oldalról, bárhonnan könnyen megközelíthető. Nincs kapuzat vagy kerítés, s koncepciónknak megfelelően köztéren helyezkedik el. Csak úgy tudnánk megszámolni a látogatókat, ha kamerákat szerelnénk fel, ezt azonban mi soha nem fogjuk megtenni. Az 1400 pályamunkából kiválogatott, illetve kiállított 125 plakát ráadásul megtekinthető az arcmagazin.hu/arclap weboldalon is – igaz, a köztéren nagyobb élményt nyújtanak.

Olvasson tovább: