hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Becsengetés 2013
Trükkök és praktikák, hogy könnyebb legyen az iskolakezdés

2013. 09. 06.
Néhány nap, és becsengetnek. Nem csak a gyerekeknek nehéz az iskolakezdés, a tanszerek megvásárlása ugyanis egyre több fejtörést és komoly anyagi terhet okoz a szülők többségének. Pedig idén mint­egy kilencvenezer első osztályos nebuló szüleinek nem kell fizetnie a tankönyvekért, sőt további 600 ezer diák is ingyen kapja őket.

„Csak a tankönyvek 11 ezer forintba kerülnek, ezen kívül jönnek még a taneszközök: a füzetek, ceruzák, tollak, egyéb íróeszközök, a rajz-, technikafelszerelés, körző, vonalzók, a könyvek becsomagolása összességében újabb 8-10 ezer forint közötti összeget tesz ki” – árulta el Judit, akinek fia idén 6. osztályba megy. De előfordul, hogy olyan speciális rajzeszközökhöz ragaszkodnak a tanárok, amelyek a magasabb árkategóriában találhatóak. Ezen kívül a tornafelszerelést is eddig minden évben meg kellett újítaniuk, hiszen a gyerek folyamatos növésben van, ráadásul a fiúcska elég magas a korához képest is, ami összességében szintén plusz 5 ezer körüli összeget jelent – kötelező ugyanis a fehér színű póló, zokni, illetve a kék vagy fekete színű rövidnadrág. „Még nem tudjuk, hogy milyen további kiadások fognak felmerülni, ezzel majd az első osztályfőnöki órán fogunk szembesülni. Aztán még szinte egész szeptemberben futkosni kell egyéb dolgok után. Év elején mindig felmerül a bale­setbiztosítás kötésének kérdése is, amely minimum 2-3 ezer forint/év, és szintén iskolakezdéskor fizetendő. Sőt, az ellenőrző könyvért is külön kell fizetni pár száz forintot. Aztán kell majd pénz például: fénymásolásra, menzára, kirándulásra, színházra is” – tette hozzá.
Változás a tavalyi évhez képest, hogy a mindennapos testnevelésóra miatt több évfolyam diákjainak szükséges venni egy, kettő vagy akár három váltás sportfelszerelést. Nagy gondot jelentett ezért sokaknak, hogy a nyár kellős közepén, július 31-éig már be kellett fizetni a tankönyvek árát – nem kevés bonyodalmak közepette –, így ez a költség pont a szünidőben felmerülő kiadások miatt sem jött jókor. További gondot okoz a felkészülésben, hogy a tankönyveket még sok helyütt meg sem kapták, pedig nyakunkon az iskola – így ezek bekötése lehet, hogy már az iskolakezdés után történik csak meg. Egyébként állítólag szeptember 2-ától vehetik át a könyveket azok, akik még nem kapták meg.
„Úgy tudom, a tankönyvek kiszállítására az iskolákba a Fürge Diák nevű iskolaszövetkezet kapott megbízást” –mondja egy vidéki tanárnő, aki szerint az, hogy diákmunkával oldják meg a könyvek le- és felrakodását, szintén plusz­költséget jelent. Ingyenes tankönyvet csak az elsősök kapnak, ám pusztán a munkafüzeteket tarthatják meg. A gond csak az, ha felmenő osztályokban ismételnek, a gyermekek utánanézni esetleg már csak a könyvtárból kikölcsönözve tudnak, ha egyáltalán lesz annyi példány. „Az, hogy az elsősökön kívül mindenki fizet a könyvekért, illetve ingyenes könyvet kaphatnak a három vagy ennél több gyermekes szülők jövedelmi viszonytól függetlenül, szerintem rendkívül igazságtalan” – egészítette ki a tanárnő. Elmondta: a diákoknak ezévtől  16 óráig  kell az iskolában maradniuk, ám nagy kérdés, hogy ezt szakmai tartalommal hogyan sikerül feltölteniük az amúgy is teljes infor­mációhiány miatt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy sokszor a tanárok sem tudják, mi lesz másnap.
„Egy dunántúli város elit iskolájába járnak a lányaim – meséli Gabi. – Hetedikben csak a tankönyvek kerülnek 25 ezer forintba, míg ez negyedikben 15 ezer körül lesz. A tankönyveken kívül a két gyerek még plusz 30 ezer forintba fog kerülni minimum. Egy jobb minőségű iskolatáska 10 ezer forintnál kezdődik, mi ezt négy évre vesszük. Támogatást nem kapunk. Az iskola is ad egy listát a szükséges taneszközökről, és nekünk is van egy listánk, amivel járjuk a boltokat. Többnyire a középkategóriás dolgokat vesszük, odafigyelünk a minőségre is: az óriási választék közepette nem könnyű eligazodni.”
Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a tankönyvellátás megújításakor a kormány egyértelművé tette: nem a tankönyvkiadók és -terjesztők profitját kívánja növelni, hanem az 1 millió 300 ezer iskolás gyermeket nevelő család érdekeit képviseli. Egy régóta tankönyvterjesztéssel foglalkozó forrásunk elmondta: „Az idei évben államosították a tankönyvterjesztést, a korábbi terjesztő­cégekkel senki nem törődik, sajnos már én sem foglalkozom tankönyvterjesztéssel. Országosan a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) végzi, de a Dél-Dunántúlon a Posta bonyolítja a terjesztést, őket bízták meg. Azt tapasztalom és hallom: nagyon nagy a fejetlenség.” A szakember kifejtette: „semmi nem változott a támogatás terén (értsd: annak összeg), csak az, hogy az idei évben az első osztályosok (valamennyien) ingyen kapják a könyveket. Kérdés, hogy vajon a szülők tudják-e, hogy ezt vissza kell adni év végén, és jövőre a használt könyvet kapják majd az új elsősök. Számomra ez a legvitathatóbb dolog, mert egy elsős gyermek számára mindig szép, új könyvet adnék, hogy ráérezzen a könyv, az olvasás ízére, hogy jobban a magáénak érezze és megszeresse azt”.
És hogy milyen praktikák vannak a gyakorlatban? „Egyedül nevelem a lányomat – meséli Brigi –, ezért nagy érvágás mindig a tanévkezdés. Idén turkálóból vettük a tolltartót, kimostuk és kidíszítettük együtt. Tavalyról pedig amit lehetett, megtartottunk, mivel sok kicsi sokra megy: tavalyi tollak, színes ceruzák, hegyező, vonalzó idén is megfelel, a többit apránként vettük meg. Viszont most azon nagyon kiakadtam, hogy az egyik kötelező olvasmányból – amit nyáron az egyik rokonomtól már beszereztünk – a legújabb kiadást kéri a tanár, így plusz 3500 forint jön még a többi költséghez.”
„A könyveket kölcsönözzük, a füzeteket és egyéb felszerelést mindig az anyukám veszi meg a gyerekeknek” – mondja a kétgyermekes Anna, amit több szülő is megerősített lapunknak: ahol tudnak, a nagyszülők is besegítenek a kis nebulók iskolakezdésének a finanszírozásába. Igyekeznek minőségi dolgokat venni, és több helyen is körülnéznek: interneten, reklámújságokban, hogy lecsapjanak a kedvező akciós cuccokra. Egy papír-írószer szakbolt eladója szerint: „sokszor kérnek tőlünk tanácsot a szülők, gyakran mi állítjuk össze az elsős kezdő csomagját, kinek-kinek pénztárcájának megfelelően”.
„Mi azzal is spórolunk, hogy a tankönyveket és minden használható eszközt, ruhát elteszünk a kisebb gyerekeknek: például úszósapka, úszószemüveg, fürdőruha, lakkcipő – sorolja a nagycsaládos Kata, aki elvált és egyedül neveli gyermekeit. – A tornafelszerelést, az iskolatáskát az unokatesóktól, barátnőktől akár használtan is beszerezzük, ezzel is jelentősen megtakarítunk. Kapunk tankönyvtámogatást is, a pontos összegét még idén nem tudjuk, de a gyermekvédelmi kedvezmény miatt kapjuk ezt Erzsébet-utalvány formájában. Még így is tavasz óta spóroltunk, sajnos a nyaralás rovására is, hogy mindenünk meglegyen az iskolakezdéshez.”

Bevásárlókosár

Három darab vonalas füzet, német- és szótárfüzet. Kettő darab négyzetrácsos füzet, egy sima füzet, egy hangjegyfüzet, hosszú vonalzó, jó minőségű grafitceruzák, piros-kék ceruza, golyóstollak, papír számegyenes, játék óra, temperafesték, vastag és vékony ecset, festéktál, zsírkréta, 12 darabos színesceruza-készlet, három darab iratgyűjtő. Cipős­do­boz a technikafelszereléshez: benne olló, filctollak, stiftes ragasztó, írólapok, gyurma. Tornafelszerelés: torna­cipő, póló, tornanadrág, télen melegítőnadrág. Úszófelszerelés: papucs, úszósapka, törülköző, fürdőnadrág. Plusz tisztasági csomag, uzsonnás doboz – még felsorolni sem könnyű. Mindez egy általános iskolás harmadikos kisfiú tanévkezdő alapfelszerelése – alsó hangon is 15-20 ezerért, melyben a megfelelő iskolatáska és a tankönyvcsomag nincs is benne.

Hogy könnyebb legyen az iskolatáska

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!