hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kormányok vesztésre állnak az internetes pornóval szemben
Védtelen gyermekek

2013. 08. 01.
David Cameron újra hadat üzent az internetes pornónak. Ez azonban korántsem egyszerű, bár a szándék önmagában nagyra értékelendő. A téma más országokban is folyamatosan aktuális, megfelelő megoldást azonban egyelőre nem sikerült találni. Pedig a dolog ellen tenni kell, mert egyértelmű, hogy a gyerekek egyre fiatalabb korban kerülnek kapcsolatba a pornográfiával, és a helyzet a digitalizálódó környezettel, a tabletek és okostelefonok világában egyértelműen csak romlik.

Szakértők szerint az internetes pornó kizárásának a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja, ha kiköttetjük otthonról az internetet, és a gyerek telefonján is letiltatjuk. A mai kultúrában ez azonban sajnos már nagyon keveseknek megy – így aztán a hajtóvadászat, ami Nagy-Britanniában indult a felnőtt tartalmak ellen, leginkább Don Quijote szélmalomharcához hasonlítható. Az először 18 hónapja meghirdetett „hadjárat” sikertelenségét leginkább a program élharcosaként fellépő Daily Mail illusztrálja, ahol a kampányról beszámoló cikk melletti görgetősávban lengén öltözött hölgyek képei láthatók.

A Daily Mail pedig korábban még azt is felrótta a Google-nek, hogy a 9,3 millió dolláros nyereségadójából többet is adakozhatott volna arra, hogy eltűnjenek a keresőiből a gyermekpornó képek. A Google ugyanis nemrég 1,5 millió dollárt adományozott az Internet Watch Foundation (Internet­figyelő Alapítvány) részére, amely így több alkalmazottal tudja szemlézni a netes tartalmat – de persze az adomány és az alapítvány tevékenysége is csepp a tengerben. Ennek nyomán aztán újra kirobbant a parlamenti vita is, ahol a munkapárti képviselők felszólították a kormányt, hogy tegyen még többet azért – akár törvényi szabályozásokkal is –, hogy a gyerekek ne férhessenek hozzá felnőtt tartalmakhoz az interneten.

A Google adománya a képviselők szerint is nagyon jól jön, de „csak az első lépés”. Nem is csoda, hogy Cameron miniszterelnökön igen erősödik a nyomás, hogy valami történjen a kérdésben – viszont a pornótartalmak kikerülése szinte lehetetlen az interneten. Szakértők szerint egyesével kellene a különböző weboldalakra megtervezni a blokkolást, hogy legyen eredménye is, ám ez a gondolat abszolút az utópia kategóriájába tartozik, tekintve, hogy rendkívül egyszerű manapság létrehozni egy új weboldalt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!