hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Paks: az évszázad üzlete
Totális orosz energiafüggés felé tart Magyarország

2013. 07. 25.
A paksi atomerőmű négy blokkjának 30 évre tervezett és 20 évvel meghosszabbított üzemideje 2032-2037 között lejár, s gondoskodni kell azok kiváltásáról. Kormányzati szándékok szerint Paks I. leállását követően újabb atomreaktor(ok)ra lesz szükségünk (Paks II.). Az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (MVM) mint szolgáltató támogatja ezt a szándékot, azonban senki nem tudja biztosan, milyen lesz a világ több évtized múlva és a paksi projekt jó befektetésnek bizonyul-e – persze amennyiben megvalósul.

„Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy az atomenergia alkalmazásától közép- vagy hosszabb távon eltekinthessen” – jelentette ki 2011 októberében Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) akkor még helyettes államtitkára az Echo TV Energiaközpont című műsorában. A kormányzati szándék azóta egyre erősebb, most már maga a kormányfő személyesen vezeti az új paksi atomreaktorok építéséről döntő bizottságot.

Paks az előző kormányzati ciklusban is fontos kérdésnek számított. Gyurcsány Ferenc kormányfő még népszavazást ígért ez ügyben, az ígéretet azonban hamar levették a napirendről, s a terv 2009-ben a parlament elé került, ahol a képviselők hatalmas többsége támogatta a Paksi Atomerőmű bővítésének a szándékát. A jelenlegi kormány Nemzeti Energiastratégia programja pedig nemcsak tovább forszírozza, hanem a 2032-es dátumhoz képest 7 évvel előbbre hozza Paks II. megépítését. A 2011-ben megjelenő Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve (NCsT) még a megújuló energiaforrásból termelt villamosenergiát is preferálja, ezt követően azonban egy éles fordulat következett Paks irányába, amelyről a „Tárcatükör a Közgázon” címmel megrendezett beszélgetéseken tett bejelentést a korábbi fejlesztési miniszter, Fellegi Tamás 2011 novemberében.

Mivel egy atomerőmű esetében 50-60 év működési idővel számolhatunk, a század elkövetkezendő évtizedeit (gazdaságát, energiagazdálkodását, életminőségét) meghatározó döntésről, „az évszázad üzletéről” van szó. Nagy kérdés azonban, hogy valóban egy új atomerőműre (Paks II.) van-e szükség, s ha igen, miből tudjuk ezt megvalósítani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!