Kereső toggle

Lagzi Lajcsi majdnem belehalt a fényevésbe

Shine mester elvakított

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy magát Shine mesternek nevező sarlatán hatására heteken keresztül fénnyel próbált táplálkozni Galambos Lajos – vagyis Lagzi Lajcsi -, a kísérletnek azonban majdnem tragikus vége lett. A magát orvosnak kiadó férfi állt kapcsolatban azzal az agárdi házaspárral is, akiknek a kisbabája halt meg, mert állítólag fénnyel akarták táplálni. A mulatós zene királya – szégyen, nem szégyen – részletesen elmesélte saját sztoriját annak érdekében, hogy mással mindez ne történhessen meg.

Hogyan találkozott Shine mesterrel?

– Egy belvárosi szállodában történt, és így utólag azt gondolom, nem lehetett véletlen, ami történt, célzottan választott ki engem. Keddenként ugyanis mindig felutazok Tatáról, hogy ott tárgyaljak budapesti partnereimmel. Mint kiderült, ő is rendszeresen megfordult ott. Egy alkalommal egyedül ültem, ettem a salátámat, ő pedig megszólított, hogy tudom-e, hogy a salátákban mennyi káros anyag van. Azt mondta, nem tudjuk, hogyan termesztik, de az biztos, hogy permetezik, és egyedül a napfény a 100 százalékban tiszta energiaforrás, ami olyan, mint egy koncentrátum. A fő hasonlata az volt, hogy a növények is a napból élnek, számukra – mint állította – a föld csak hordozó közeg, és hozzájuk hasonlóan az ember is képes fotoszintézisre. Hosszan beszélt még többek között a léböjtkúráról is, és az egész valahogy érdekesnek tűnt.

Mi volt az, ami önt átfordította érdeklődő hallgatóból aktív fényevővé?

– Jól felkészült dumája volt, az okfejtéseit tudományos köntösbe csomagolta, ráadásul azt mondta, hogy az egész semmibe nem kerül, próbáljam ki nyugodtan, és majd meglátom az eredményt. Másrészt a hiúság mindegyikünkben benne van: bár akkor már csaknem 90 kilóra lefogytam, de vonzó volt a lehetőség, hogy ezzel a módszerrel még leadjak pár kilót, és így beleférjek az érettségi öltönyömbe. Ez volt a célkitűzésem.

Ráálltam a dologra, és látványos sikereket értem el, rövid időn belül lement két-három kiló, hiszen gyorsan kiürült a szervezetem. Amikor legközelebb találkoztam vele, mondta is, hogy na látod, ezt csak egyszer kell elkezdeni, utána már megy, mint a karikacsapás. Azt mondta egyébként, hogy ő ezt a tudást Indiában szerezte meg. A módszernek része volt a meditáció is: meghatározott időközönként ki kellett ülnöm a napra és őrá gondolni. Annyi kérése volt még, hogy vállaljak titoktartást, senkinek ne beszéljek a kapcsolatunkról.

Mennyi ideig tartott mindez?

– A ráhangolódás több hónapon keresztül zajlott, egyre kevesebb tápértéket kellett bevinnem. Végül olyan három héten keresztül egyáltalán semmilyen táplálékot nem vettem magamhoz, csak vizet ittam. Azt megengedte, hogy a vízbe citromlevet csepegtessek, de megjegyezte, hogy ez sem az igazi, a legjobb, ha speciális ízesítőket használ az ember. 

Mikor jött rá, hogy ez az út járhatatlan?

– A szervezetem időközben annyira kimerült, hogy egy hidegrázásszerű érzés jött rám. Az egyik koncertünk után rosszul lettem, nem bírtam aludni, remegtem, halálfélelmem volt. Az orvosnál a vizsgálatok után közölték, hogy a vérképem olyan, mint egy 70-80 éves emberé, és azonnal hagyjam abba ezt a hülyeséget. A belgyógyász – aki egyben a barátom is – azt mondta, azonnal akar beszélni „azzal az állattal”, aki mindezt tanácsolta nekem. Mondtam neki, hogy elvileg kollégáról van szó, mert azt állította magáról, hogy orvosi végzettsége van. Ott helyben felhívtuk, és amikor a doki kérdezte tőle, hogy milyen orvos ő valójában, belgyógyász, gasztroenterológus, vagy micsoda, Shine mester csak hímelt-hámolt. Aztán még neki állt feljebb, hogy miért adtam őt ki, hiszen akárkinek nem is ad tanácsot, nekem viszont segíteni akart. Azután soha többé nem értem el. Pedig lett volna mit mondanom neki, hiszen egy maradandó betegséget is szereztem a fényevés kapcsán – de erről nem szeretnék több részletet elmondani.

Tud arról, hogy a művészvilágban másoknak is „segített” Shine mester?

– Úgy hallottam, több embernek is beadta ezt a dumát, egy személyről konkrétan is tudok, de a nevét nem mondhatom meg.

Mennyi pénzt kért a szolgáltatásért?

– Nem kért pénzt, mégis több százezer forintot ott hagytam nála.

Ezt hogyan tudta elérni?

– Ha az orvos segít magán, és azt mondja, hogy ugyan már, nem került semmibe, akkor mit csinál, nem ad neki semmit?

A családja mit szólt mindehhez?

– A feleségem mindvégig próbált kijózanítani, de én annyira elfogult voltam, hogy csak azt hajtogattam, hogy ez egy ilyen módszer, végig kell csinálni. Aztán, amikor nagyon rosszul lettem, ő rángatott el az orvoshoz. Utólag nagyon hálás vagyok azért, hogy velem ellentétben normális tudott maradni ebben a helyzetben.

Shine mestert kapcsolatba hozták azzal az agárdi házaspárral is, akinek a kisbabája meghalt, mert állítólag őt is fénnyel „etették”. Mit tud erről?

– Hallottam, hogy kapcsolatban voltak, de hogy pontosan mi történt, azt nem tudom, állítólag a kisgyermek már eleve betegen született. Mindenesetre, amikor ez a tudomásomra jutott, hogy nekik is adott ilyen tanácsokat, eldöntöttem, hogy nyilvánosság elé tárom a saját sztorimat, ami egyébként két-három éve történt. Egyúttal az ügyvédemmel a rendőrséghez is fordultunk. Zoli (Shine mester) azonban – ha jól tudom – azóta már Romániában osztja az észt.

Az összes fogyókúra közül, amelyeket kipróbált, melyik vált be legjobban?

– A szénhidrátmentes diéta. Kenyeret már nem ettem vagy három éve, sütit is alig, és nagyjából tartom a versenysúlyomat, ami 20-22 kilóval kevesebb, mint korábban. Tapasztalataim szerint az is nagyon fontos, hogy rengeteg vizet kell inni, én erre korábban nem figyeltem oda.

Összességében milyen tanulságokat vont le az esetből?

– A fénynek valóban van energiája, de az ember nem tud fotoszintetizálni. Mindenkit óvnék attól, hogy sarlatánokra figyeljen, nagyon fontos, hogy a fogyókúránál legyen mellettünk olyan szakértő, aki valóban az, és nem csak annak mondja magát.

Csodamódszerek helyett

Zöldkávé-diéta, almaecet-fogyókúra, holisztikus módszer, vércsoport szerinti, vagy éppen elválasztó diéta – az internetet böngészve számtalan „csodamódszert” talál a plusz kilóitól szabadulni vágyó érdeklődő. „Az emberek inkább hisznek valami nagyon különleges technikában, mint hogy megtegyék a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb lépéseket. Ráadásul fogyni mindig gyorsan és sokat akarnak, elsősorban esztétikai szempontokat véve figyelembe” – világított rá a Heteknek a „fogyókúrabiznisz” alapvető mozgatórugóira Gyuricza Ákos dietetikus, aki arra is felfigyelt, hogy az emberek előnyben részesítik azokat a megoldásokat, ahol nem lemondani kell az ételekről, hanem valamit még pluszban meg kell enni (például bambuszrügyet), ami gyorsítja az anyagcserét, vagy segíti a zsír lebontását. Természetesen létező gyakorlat a másik véglet is, amikor valaki alig vesz magához táplálékot, és csak zöldséget, gyümölcsöt eszik, vagy éppen kizárólag folyadékot iszik.
A szakember szerint a „milliónyi” – sokszor teljességgel értelmetlen, sőt káros – módszer helyett érdemes arra tenni a hangsúlyt, amiben a szakmán belül egyértelműen konszenzus van. Ez pedig nem bonyolult: ha valaki csökkenti a bevitt kalóriát (mondjuk 500-600 kalóriával), és közben a tápanyagok arányát optimálisan tartja (12-15 százalék fehérje, maximum 30 százalék zsírkalória, a többi pedig szénhidrát, amelyen belül minél kevesebb legyen az egyszerű cukor), akkor a siker nem fog elmaradni. „Ez a gyakorlatban már azzal is megvalósítható, ha mondjuk 20 dekagrammal kevesebb kenyeret fogyasztunk, ez ugyanis 500 kalóriának felel meg. Vagy az is egy megoldás lehet, ha valaki a menzán étkezik, de a köretnek mindig csak a felét fogyasztja el” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a cukorral is érdemes vigyázni, az ugyanis igazi kalóriabomba: egy liter cukros üdítő akár 500-600 kalóriát is tartalmazhat, miközben egy felnőtt férfi napi kalóriaszükséglete 2000-2400 kcal körül van.
Gyuricza Ákos szerint a kalóriabevitel csökkentése ugyan lassabb módszer, viszont egészséges (a havi két kilónál nagyobb súlyveszteség már nem ideális). A gyors fogyást ugyanis a szervezet stresszként éli meg, és gyakori a „jojó-effektus” is, amikor valakiről hirtelen leszalad néhány kiló, mert „koplal”, de amikor újból rendesen étkezik, akár még több is felszalad. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a szervezet ilyenkor hajlamos a vázizomzatból szénhidrátot gyártani, ami azt eredményezi, hogy még kevesebb lesz az az izomtömeg, amely elégeti a bevitt energiát.
A mozgás egyébként is kulcskérdés a fogyás szempontjából.
„Egy átlagos ember alapanyagcseréje, tehát naponta az életfunk-ciók fenntartására minimálisan felhasznált kalóriája 800 és 1200 között alakul. Egy alkalommal prevenciós céllal méréseket végeztünk a Margit-szigeten, és az egyik férfinak 2400 volt az alapanyagcsere-szintje. Mint kiderült, sokat kerékpározik. Egy 62 éves hölgy pedig, akinek szintén magasabb értéket mértünk, elmondta, hogy rendszeresen úszik” – említette illusztrációként Gyuricza Ákos, aki szerint fogyókúrázni csak akkor érdemes, ha az egészségügyileg indokolt, és akkor is alapos kivizsgálás és tanácsadás után, szakértő felügyelet mellett. (S. I.)

Olvasson tovább: