hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ilkei Csaba az állambizton­sági múlt máig nyúló árnyairól
Elmaradt rendszerváltás

2013. 05. 09.
Miként óvta meg Orbán Viktort és pártját Antall József a korai elhasználódástól? Milyen oldalak és miért hiányoznak Göncz Árpád dossziéjából? Melyik kommunista titkosszolgálati vezetők cáfolták már 1990-ben a mai ügynökvédők legnagyobb hazugságait? Miért maradt el az állambiztonsági rendszerváltás? Ilkei Csaba könyvéből mindez kiderül.

„Az elmúlt tizenhárom évben megvizsgált tizenkétezer személy közül mindössze száztizenketten váltak meg tisztségüktől az után, hogy ügynökmúltjuk napvilágot látott, vagy ezt megelőzendő maguktól lemondtak” – ezzel a demoralizáló állítással kezdi izgalmas könyvét Ilkei Csaba tudományos kutató, aki, úgy tűnik, a fentiek ellenére sem adja fel már-már küldetésszerű munkáját. Ilkei évtizedeken keresztül a Magyar Televízió szerkesz­tő-műsorvezetője volt, majd 1990–94 között az MDF parlamenti képviselője­ként dolgozott. Szerzői kiadásban most megjelent könyve, Az elmaradt állambiztonsági rendszerváltás nyolc korábbi kutatását és az ezekből levont következtetéseket tartalmazza.

Oxfordi emberek

Az első tanulmány a „László” dossziéra épül. „László” maga jelentkezett az állambiztonság egyik tisztjénél 1989 szeptemberében, és azt állította, hogy bölcsész, és a Fidesz szűk magjához tartozik. Az ugyan nem derült ki, ki volt valójában az a „László” fedőnevű informátor, aki onnantól fogva értékesnek minősített jelentéseket adott a Fideszről és az SZDSZ-ről, kiderül viszont, hogy mind a két párt tudta, titkos ügynökök épültek be soraikba.   

Az Ilkei által felkutatott jelentések egyikében „László” azt írta: „A FIDESZ most alakítja ki belső biztonsági csoportját az SZDSZ segítségével (Demsz­ky Gábort említette), amelynek feladata az akciók biztosítása, a FIDESZ szűkebb magjának védelme.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!