hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Obama: a puskát vigye más!
Nemzetközi destabilizációt eredményezhet a pacifista politika

2013. 04. 04.
Az Obama-adminisztráció a jövőben kevesebb pénzt kíván védelmi célokba pumpálni. A fásult amerikai közélet irányítói a kimerült lakosság „érdekeire tekintettel” bejelentették, hogy felhagynak minden komolyabb katonai tevékenységgel, és nem lesz több megszállás. A források elvonása azonban egy többé-kevésbé sikeresen működő partnerállami rendszert áshat alá a világ számos pontján.

A rohamos csapatkivonások hol megkezdődtek, hol épp’ befejeződnek, és míg a hazatérő egységeket a lakosok egy része örömmel látja viszont, mások aggodalommal tekintenek a pacifista folyamatokra. Ahogy Jonathan Morgenstein politikai elemző a Foreign Policyben megjelent tanulmányában rámutatott: a visszavonulás következtében az Egyesült Államok sokkal inkább ki lesz szolgáltatva szövetségeseinek, mint korábban. A „piszkos munkát” eddig hősiesen bevállaló nyugati nagyhatalom helyett vajon ki merne ezentúl hasonlóan rizikós, de világpolitikai szempontból tagadhatatlanul szükséges akciókat kivitelezni?

A különleges hadműveletekért és alacsony intenzitású harcokért felelős védelmi miniszterhelyettes,

Michael Sheehan arról számolt be a Kongresszusnak még a múlt hónapban, hogy a fő stratégia ezentúl a szövetségi kapcsolatok mélyebb kiépítése és egyéb társulások megerősítése lesz. Eddigi tapasztalatok alapján több sikert elért már e téren (kérdés viszont, hogy a költségvetési elvonások miatt e tendencia fenntartható lesz-e). Példaként említi, hogy az Afrikai Unió amerikaiak által kiképzett alakulatai sikeresen vették fel a harcot az al-Kaidával is összeköttetésben álló al-Shabab erői ellen Szomáliában. Kolumbiában a terrorszervezetként kezelt Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők nevű csoport ereje szenvedett komoly veszteséget az Egyesült Államok által támogatott hatóságoktól. Ruandában és Kongóban is amerikai segítséggel igyekeznek stabilizálni a helyzetet. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!