hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Katasztrófacunami
Egyre több természeti csapásra számíthatunk

2013. 04. 04.
Cunamik, hurrikánok, orkánok, aktivizálódó vulkánok, földrengések, özönvizek, aszályok, egész országokat megbénító hóviharok – és a sor még folytatható lenne. Mindezen események az utóbbi időben, úgy tűnik, megsokasodtak, és lassan már az lesz szokatlan, ha nem történik semmi rendkívüli. Kutatók szerint a következő 20-30 évben még több természeti katasztrófára kerül majd sor.

Csak néhány adat az elmúlt évek eseményeiből: 2004-ben cunami sújtotta Délkelet-Ázsiát, 230 ezer halálos áldozatot követelve. 2005-ben a Katrina 1800 embert ölt meg New Orleansban, 2007-ben a Kyrill orkán 47 halálos áldozatot követelt Németországban, 2010-ben az Eyjafjallajökull vulkán négy hétre lebénította Európa légiközlekedését, 2012-ben a Sandy 110 ember halálát okozta, és a fukushimai katasztrófa képei is megrázták az egész világot. Hazánkban 2006. augusztus 20-án csapott le egy vihar, amelynek következtében hárman meghaltak és közel 300-an megsérültek, a most márciusi hóvihar pedig katasztrófahelyzetet okozott az országban.

A természeti katasztrófák sokasodására igazából nincsen magyarázat. Egyesek azzal ütik el a dolgok élét, hogy eddig is előfordultak hasonló kataklizmák, csak nem létezett a maihoz hasonló megfigyelési rendszer, mások szerint a klímaváltozás tehető felelőssé mindenért, míg akadnak, akik bizonyítottnak látják, hogy ezek az események valóban sokasodnak, sőt, egyre pusztítóbbá válnak.

A szakemberek szerint a természeti katasztrófák az Egyesült Államokat fenyegetik leginkább, Észak-Amerikában valamennyi, időjárással összefüggő esemény előfordulhat, és sajnos elő is fordul. Egy tanulmány kimutatta, hogy az elmúlt 30 évben az extrém időjárási képződmények száma – mint például forgószél, áradás, aszály – megötszöröződött. Az egy adott évben lecsapó súlyos viharok száma 50-ről 100-150-re nőtt 2011-ben – csak ezek 26 milliárd dolláros kárt okoztak a tengerentúlon. Ez a kárérték kétszer akkora, mint 2010-ben, pedig már az is rekordévnek számított. A tavalyi nyáron Oklahoma, Kansas, Nebraska és Arkansas államok elkeserítő látványt nyújtottak: mindenütt elszáradt növényeket, kiszáradt tavakat, és a hőségtől és szomjúságtól szenvedő állatokat lehetett látni. A szakértők az ország felét szárazságtól sújtottnak nyilvánították, ilyenre legutóbb 50 évvel ezelőtt volt példa. A csapás következtében közel 50 százalékkal nőtt a kukorica ára, illetve hiány volt tapasztalható a többi takarmánynövényben is, ami maga után vonta a húsfélék drágulását is. A következmények nem korlátozódtak csak az országra, mert az amerikaiak a világ legnagyobb takarmányexportőrei. Kína, Kanada, Mexikó és Japán is megérezte a válságot, ők ugyanis a legnagyobb gabona-, kukorica- és szójafelvásárlók.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!