hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vagy fűtünk, vagy versenyzünk
„Kacsa-úszta­tóból” győzik le az országot a Juhász lányok

2013. 02. 21.
Hét év, kétezer érem és félszáz országos bajnoki cím – tömören így lehetne összefoglalni a kiskunhalasi utánpótlás korú úszók eddigi történetét. A nagynevű klubokat is zavarba ejtő sikerek fényét növeli, hogy az utánpótláskorú tehetségek az év túlnyomó részében egy 19 méteres medencében edzenek, ahol célba csapni soha nem tudnak: a százméteres távhoz például öt hosszt és néhány plusz métert kell megtenniük. A csapat legered­ményesebb tagjai a Juhász lányok, Adél és Janka, akiknél a leghidegebb téli napokon is  csak este van fűtés, és ha hús kerül az asztalra, akkor megeshet, hogy a fejlődésükhöz nélkülözhetetlen vitaminokra nem jut pénz. Céljuk ennek ellenére a 2016-os riói olimpia – korántsem alaptalanul.

„2004-ben a Balatonon nyaraltunk, és Adél, aki akkor volt hatéves, mindenképpen meg akart tanulni úszni, de a nála két évvel fiatalabb Jankát is alig lehetett kirángatni a vízből. Laikusként a legnehezebb úszásnemet, a mellúszást próbáltam elmagyarázni nekik, mérsékelt sikerrel” – meséli a kezdeteket Juhászné Kleczli Katalin, miközben két lányával együtt nagykabátban ülnek a konyhaasztalnál. A hőmérséklet nem lehet több 10-11 foknál, azt mondják, fűteni csak este szoktak, akkor is csupán a lányok szobájában. A kellemetlen hideg ellenére a legnagyobb lelkesedéssel idézik fel a nem is olyan régi emlékeket.

A lányok végül nem a Balatonon, hanem egy tanfolyamon tanultak meg úszni – az oktató számára is meglepően rövid idő alatt. „Mindenképpen szerettük volna, ha sportolnak valamit. Jankánál ez az elképesztő plusz energiák lekötését szolgálta, Adélnál pedig a plusz kilók ledolgozása volt a cél eleinte” – folytatja az édesanya. A lányok 2006-ban kerültek az egykori többszörös országos bajnok Novotny Attila kezei alá, aki 1989 óta foglalkozott úszásoktatással az alföldi városban – a Juhász lányok felbukkanásáig kizárólag tömegsport jelleggel.

Miután Adél élete első versenyét nagy meglepetésre megnyerte, a kezdeti motivációk helyét átvette a győzelem iránti vágy. Ezt látva édesanyja meggyőzte Novotnyt, hogy építsen kifejezetten versenycsapatot. A szakember azonban nem adta könnyen magát, többször is megkérdezte Katalint, hogy biztosan ezt akarja-e a gyerekei számára. Tudta jól, hogy a versenysport világa legalább annyira szól az esetleges sikerekről, mint vérről, verítékről és könnyekről. Végül elfogadta ugyan a felkérést, ám szabott egy feltételt: mindenki vegye komolyan a munkát. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!