hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar pszicho
Könnyen utcára kerülnek a pszichiátriai betegek

2013. 02. 21.
Rendre felröppennek a hírek az OPNI bezárása után utcára került pszichiátriai betegek ellátatlanságáról és közveszélyességéről, miközben helyzetük nem különbözik más, ugyancsak hajléktalan pszichiátriai betegekétől. Egy szociális munkás úgy véli: a hajléktalan betegek nagyobb eséllyel válnak áldozattá, mintsem bűnelkövetővé, sőt, aki az OPNI 2007-es bezárása óta ténylegesen az utcára kényszerült, az közel sem biztos, hogy ma még életben van.

„A többséget nem a hajléktalanok száma zavarja, hanem egy kisebbség antiszociális viselkedése. Ez összefügg azzal, hogy az előző szocialista-liberális kormány – a városvezetők asszisztálása mellett – bezárta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI), és kiengedte a betegeket” – mondta Tarlós István főpolgármester januárban a Heti Válasznak. Az OPNI bezárása óta felröppentek híresztelések, miszerint az „antiszociális kisebbség” valójában kezeletlen, közveszélyes elmebetegeket jelent, akik utcai hajléktalanokként zavarják a városlakók nyugalmát.

Szakemberek szerint a tb-nyilvántartás alapján 85 volt OPNI-s skizofrén betegről nem tudni semmit. A 2012-es ÁSZ-jelentés alapján az OPNI 2007-es bezárását követően annak 849 ágyából 599-et vett át a nyolc utódintézmény, amúgy a betegek utánkövetése hiányzott. Az ÁSZ-vizsgálat szerint a hazai pszichiátriai szakellátás színvonala 2007–2011 között tovább romlott, óriási területi különbségek keletkeztek az ellátásban, s bár a felnőtt ellátás még kielégítő, a gyermekpszichiátriai ellátás leépül, az 50 év alatti pszichiáterek eltűnnek az országból, a szakápolók száma közel felére csökkent. Az ÁSZ-tanulmány megerősítette azt az ombudsmani jelentést is, mely szerint az OPNI-bezárás előkészítetlen volt, és nem hatott a racionalizálás irányába.

„Hosszú évtizedek alatt kialakult, pótolhatatlan, országos szintű pszichiátriai és addiktológiai szakmai központ, tudásbázis és differenciált betegellátás szűnt meg az OPNI-ban, ezt visszaállítani lehetetlenség” – mondta el kérdésünkre Funk Sándor addiktológus. Az OPNI utódjaként emlegetett OPAI (Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet) felállítása pedig 2010 óta húzódik. A szaktárca lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a pszichiátriai és addiktológiai terület új országos intézete a Nyírő Gyula Kórház bázisán kerül kialakításra. A kórház új főigazgatója már dolgozik az OPAI országosan hiánypótló ellátásainak kialakításán. Több speciális járóbeteg szakambulancia már megkezdte működését. Az OPAI alapító okiratát az Egészségügyi Államtitkárság már elkészítette, de még az NGM jóváhagyására várnak. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!