hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lesz-e világjárvány?
Közép-Európát is elérte az influenza

2013. 02. 14.
Az idei influenzajárvány elérte Magyarországot is, de kérdéses, hogy az Európában kialakuló helyzet lesz-e olyan erős, mint az USA-ban már tomboló pandémia. A vírus egyetlen ellenszere a tüneti kezelés és a fekvés, az antibiotikum szedése viszont ez esetben felesleges, sőt káros: kizárólag célzott terápiaként, szövődmények felbukkanása esetén lehet hatékony.

„Magyarországon lassan, de biztosan haladunk az influenzajárvány kitörése felé: január utolsó hetében 13500-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ami már az úgynevezett járvány-küszöbértéknek felel meg. Országos kiterjedésű járvány kitöréséről akkor beszélünk, ha ez a szám eléri a 15 ezret” – tájékoztatta lapunkat Ócsai Lajos, az ÁNTSZ Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője. Hozzátette: a meg­betegedések száma az országban nem egyenletes, egyes megyékben, így Budapesten, Pest megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Sopron, illetve Komárom megyében már múlt héten „kitört a járvány”, azaz átlépte a járványküszöböt az influenzás betegek száma. A betegek közel negyede gyermek, közel fele 15–35 éves, negyede 35–59 éves, míg tizede 60 év fölötti.

A kitörést követően a járvány lefutása 8-12 hét: van egy felfutási időszak, 4-5 hét alatt éri el a csúcsot, majd elindul egy csökkenés a megbetegedések számában. Az influenza áprilisban mindenképp véget ér, ez egy téli szezonalitású megbetegedés. Tavaly nagyon gyenge volt a járvány, mert 6 héttel később kezdődött az influenza aktivitás, mint idén, s így hamarabb véget is ért – magyarázza a szakember, aki szerint még mindig érdemes beoltatni magunkat. 2 hét alatt kialakul a védettség, a tetőzésig pedig még minimum 5 hét van hátra, plusz 7 hét a járvány lecsengése. Télen a nagyobb összezártság és a hideg idő kifejezetten kedvez a vírusok terjedésének, míg a hőség és az UV-sugárzás pusztítja azokat.

Egy járvány súlyosságát a vírustörzs újszerűsége, de különösképpen a komoly szövődmények határozzák meg. A szövődmények megelőzésére még mindig a legjobb eszköz az influenza elleni védőoltás: a beoltott embereket az influenza nem – vagy csak enyhébb formában – betegíti meg. Ócsai Lajos szerint a 21 millió halálos áldozatot követelő 1918-as spanyolnátha idején maga a vírus az elhalálozások alig 5 százalékáért volt felelős, a többség a tüdőgyulladásos bakteriális szövődményekbe halt bele – akkor még nem ismerték az antibiotikumot –, de hasonló volt a helyzet a többi pandémia esetében, így például a ’68-as hongkongi nátha vagy a ’78-as járvány idején is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!