hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Turáni átok
Kurultaj: a Fidesz és a Jobbik közeledésének új színtere

2012. 09. 14.
Az évek óta megrendezésre kerülő Kurultaj több mint puszta folklór: szervezői és rászervezői sem rejtik véka alá, hogy a nagyszabású eseményen felvonultatott „szellemidézés" ideológiai talaján képzelik el a szebb jövőt. A Jobbik mindig is ott sertepertélt a környékén, ám idei nóvum, hogy a kormány is kivetette hálóját a tömegrendezvényre, hátha ki tud halászni valamit az immár szélsőjobboldali kultuszhelynek számító zavarosból.

A kurultaj szó a sztyeppei lovas nomád népek törzsi gyűlését jelenti. Európa legnagyobb hagyomány-őrző rendezvénye eszmeiségében annak a századfordulón, valamint a két világháború között is felerősödő „turanizmusnak" a nyomvonalán halad, amely a magyar és az ázsiai népek testvériségét hirdette (lásd keretes írásunkat). Az első Kurultajt 2007-ben Kazahsztánban tartották, további kettőt már Magyarországon. Az idei bugacira mintegy tizenhét országból érkeztek vendégek augusztus második hétvégéjére, és a szervezők nem lőttek mellé, amikor előzetesen 200 ezerre saccolták a látogatók számát. A „hun- és türktudatú nemzetek" legnagyobb találkozójára 17 országból és autonóm köztársaságból érkeztek delegáltak, akik 26 nemzetet képviseltek (azeri, avar, baskír, bolgár, burját, japán, karakalpak, kazak, kazakisztáni madjar, kirgiz, mongol, üzbég, üzbegisztáni madzsar, tatár, török, türkmén, ujgur, yakut, magyar).

A főszervező és házigazda a Magyar-Turán Alapítvány, melynek kuratóriumi elnöke Bíró András Zsolt, antropológus-humánbiológus, hétszeres magyar judóbajnok, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának kutatómunkatársa, aki - állító­lag - kollégáival bizonyította, hogy a Torgaj-vidéken

élő madjar törzs genetikai rokonságban áll a Kárpát-medencében élő magyarokkal. Ő a rendezvénnyel egy évezredet akar visszalépni az időben, és „olyan összekötő kapcsokat keresni, ami az egész kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja". Régészek, antropológusok, történészek és néprajzkutatók együttes munkájának köszöni a tábor létét, amely „élő történelemkönyvként is szolgál a látogatóknak". Nyilatkozataiból kiderül, hogy a „globalizmus darálómalmai" és a „multikulturális agymosás" deformálta nemzettudatot egy „régi-új magyar identitástudat" kialakításával lehet csak helyrebillenteni, a „történelmi szálakon is felállítható rokonság mentén".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!