hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Baranya aranya

2012. 09. 13.
Harkányfürd, a testet-lelket gyógyító víz városa az egyik legismertebb és legkeresettebb üdülhelyünk. Vendégszeret lakói 1824 óta, közel kétszáz éve fogadják mind a gyógyulásra, mind a pihenésre vágyókat. Baranya aranya, az egészséget adó és megrz gyógyvíz jótékony hatása mellett a kétezer éves szlterm kultúrtáj, a nemes borok, a remek gasztronómia, és a ritka természeti kincsek megannyi csábító vonzert jelentenek. Minderrl Sarkadi Eszterrel, a Harkányi Turisztikai Egyesület titkárával beszélgettünk.

Miért éppen Harkányt válasszuk úticélul?
– A Dél-Baranyára jellemző szubmediterrán klíma az itteni időjárást és ennek következtében az életmódot is egyedivé teszi. Itt a napsütéses órák száma meghaladja az évi kétezret, ősszel igen gyakori az „indián nyár”. És mert gyógyvize köztudottan számtalan betegség gyógyításában hatékony, a pikkelysömör bőrbetegség tünetmentessé tételében egyedülálló hatású Európában, még a meddőség kezelésében is komoly eredményeket értek el az orvosok. Ám a csendes kisváros központjában ősfákkal árnyékolt parkban lévő fürdőjével a kisgyermekes családoknak is ideális pihenőhely.  A környék pedig rendkívül gazdag programkínálatban és látnivalókban.
Zajlanak-e jelenleg fürdőfejlesztések vagy más jellegű (turisztikai) beruházások?
– Most indult el a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház legújabb fejlesztési programja, melynek keretében egy új szállodai szárny épül meg a pikkelysömörös betegek színvonalas ellátására. Az idei szezonra vízi játékokkal láttuk el a fürdő gyermekmedencéjét.
Milyen terveik vannak a jövőre vonatkozóan?
– A helyi TDM szervezet 150 millió forintot nyert el két DDOP pályázaton a város turisztikai marketing és menedzsmentjére. E támogatások segítségével jött létre Harkány turisztikai honlapja (www.harkanyturizmus.hu), több kiadvány, tájékoztató táblák a városban és más marketingeszközök. 2012–2013-ban egyrészt ezeknek az eszközöknek a továbbfejlesztése zajlik, másrészt a harkányi turisztikai szolgáltatások körének bővítése a fő cél, harmadrészt a városarculat, a fürdőváros jelleg erősítése. Jövőre gyermekfoglalkoztatót tervezünk működtetni. Kölcsönzünk majd egy- és többszemélyes családi biciklit, elektromos kerékpárt, nordic walking túrabotot, gördeszkát. Építünk felnőtt és gyerek játszótereket és játékpályát a francia pétanque golyójátékhoz. A nyári szezonban rendezvényekkel színesítjük az itt tartózkodók időtöltési lehetőségeit, túrákat szervezünk a térség látnivalóinak megismertetésére, tematikus sétautat hozunk létre magyarázó táblákkal a harkányi víz történetének bemutatására. Lesz harkányi turisztikai kártya is, mely számos kedvezményt nyújt az itt megszállóknak. A városban sétálók vagy a vendéglátó teraszokra kiülők kényelmét padokkal, frissítő szökőkutakkal, melegítő gázlámpákkal igyekszünk még színvonalasabban szolgálni.
A Tourinform irodában lesznek egyedi harkányi ajándéktárgyak, egyszerűek és értékesebbek is azoknak, akik emléket szeretnének magukkal vinni.
Milyen egyéb szabadidős lehetőségek adottak?
– Talán nincs az országban még egy olyan vidék, ahol a kikapcsolódás ilyen változatos kínálata várná a vendéget a gyógy- és strandfürdőzés mellett. Harkány és környékén mintegy 60 kilométeres körzetben a pihenés, a felfrissülés gazdag tárháza kínálkozik: a magyar történelem nagy korszakait idézi a Siklósi vár, míg a Villányi borvidék pincéi és borgasztronómiai programjai a magyar csúcsborászat titkaiba adnak betekintést.
A Duna és a Dráva folyók, a Mecsek hegység védett értékei, az érintetlen természet és tiszta levegő a szelíd baranyai táj élményét kínálják. Itt a lovaglást, vadászatot, horgászatot, vízi sportokat, kerékpározást kedvelők is találnak kedvükre való időtöltési lehetőséget. Ezen kívül múzeumok, műemlékek, alkotóművészek, kézművesek, népművészek, falusi turizmus-szolgáltatók élménydús ajánlatából is választhat az érdeklődő. A Tourinform iroda a vendégek egyedi igényei szerint szervezi meg például a villányi pincelátogatást,
a siklósi várnézést, a pécsi kulturális sétát, a biciklitúrát, a hajózást vagy túrát a Dráván.
Idén ősszel milyen programokat kínálnak?
– Szeptember 1–16-ig „Mézeshetek” címmel folklór rendezvényre kerül sor: különleges mézek, illetve azokból készült termékek bemutatására.  A színes kavalkádon belül lesz például kézműves kirakodóvásár, gyermekműsorok, különféle zenei előadások. A Szüreti Fesztivál pedig szeptember 7–9. között színvonalas koncertekkel, néptáncgálával, operett előadással, tűzijátékkal kerül megrendezésre. Mindhárom nap lesz ekkor Vasútmodell kiállítás és bemutató, de Mackókiállitás is.
Milyen szálláslehetőségeket kínálnak az idelátogatóknak?
– Nálunk minden kategóriában talál szállást a vendég: fiataloknak turistaszállás vagy korszerű kemping sátorhelyekkel; a kényelmet kedvelőknek lakókocsihelyek, apartmanok; családoknak és baráti társaságoknak, idősebbeknek kiadó lakások, házak, szobák, panziók, valamint 3 és 4 csillagos hotelek állnak rendelkezésre. (x)

Harkányi séta

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!